👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Den pedagogiska måltiden Buffé

Skapad 2021-05-21 10:45 i Dibber Fänsåker Dibber Sverige AB
Syftet med måltiden: Vid måltiden vill vi ge barnen en lugn stund med tid för att skapa positiva relationer och öva det sociala samspelet. Att genom måltiden skapa en efterlängtad, njutbar sinnesupplevelse som väcker en positiv inställning och ett livslångt intresse för mat. Vi pratar om dofter och smaker mm. Att Barnen utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga.
Förskola
Syftet med måltiden: Vid måltiden vill vi skapa en lugn/trevlig stund med tid för samtal och öva det sociala samspelet. Vi vill att barnen får en positiv inställning till mat. Vi pratar om smak, lukt, färg, vad maten kommer ifrån m.m. Barnen får chansen att utveckla sin självständighet och tillit till sin egen förmåga genom att ta mat från buffé .

Innehåll

 

Barnen får träna självständighet genom att ta mat via buffé. Under våra måltider finns tillfälle att samtala och reflektera tillsammans med barnen om det som händer just nu.

Syftet med måltiden:

Vid måltiden vill vi ge barnen en lugn stund med tid för att skapa positiva relationer och öva det sociala samspelet. 

Att genom måltiden skapa en positiv inställning till mat. Vi pratar om smak, doft, färg m.m. Olika sorters grönsaker

Att barnen utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga.

Vi uppmuntrar barnen att efter förmåga och utveckling ta mat själva. Vi har anpassat skålar, kannor utefter barnen så det underlättar när de själva tar mat. Vi dukar alltid med gaffel och kniv. Barnen äter med bestick. Vi ser måltiden som ett lärande tillfälle.

Under måltiden försöker vi att benämna maten uppvärderande och prata beskrivande om maten med barnen tex Hur smakar maten? sött, surt, beskt mm. Hur känns maten? hård, mjuk mm. Vi använder begrepp som "det här tyckte inte jag om" "det här tycker jag om". Vi pratar inte om att maten är äcklig. 

Pedagoger och barn sitter vid bordet tills måltiden är avslutad och alla ätit färdigt. Då får barnen duka av samt torka av bordet.

 

Kopplingar till läroplanen

  • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
    Lpfö 18