Skolbanken Logo
Skolbanken

Trollets Projektsammanfattning våren 2021

103421 Förskolan Bigarrågården, Stockholm Norra innerstaden · Senast uppdaterad: 24 maj 2021

Projektsammanfattning/Avslut . Våren 2021

I projektet har vi arbetat med att utmana barnen kring förståelsen och sambanden i naturens kretslopp. Vi har utforskat vårat närområde för att undersöka vad som händer under våren. Vi har följt årstidens växlingar från snösmältningen till att blommorna tittar fram, träden börjar grönska, fåglarna får ungar och kvittrar för fullt ute. Barnen har även fått planterat sina egna tomatfrön för att följa processen från frö till planta och förhoppningsvis få egna tomater att äta.

 

BLOMMOR!

Barnen har uppmärksammat de olika blommorna som har vuxit upp.
De olika färger som blå, vita och gula. Vi pedagoger använde begreppen färger och sorter av blommor. Tex krokus, snödroppe, vitsippa och tussilago.

Vi har observerat att barnen har tagit till sig de olika blomsorterna, för de vill ofta påvisa och berätta vilka blommor de ser. Då bekräftar vi dom exempelvis genom att säga -Ja titta det är en snödroppe! -Den är vit! Vi har även återkopplat med barnen genom att de har fått möta begreppen i olika situationer och i aktiviteter som exempelvis i varierande skapande uttrycksformen och i olika miljöer har vi kunnat se ett fördjupande lärande i begreppen. Vi har även använt potatis som vi har skurit ut för att likna blommorna och låtit barnen göra egna blomtryck på ett grönt papper. Vi kan se att bilder och dokumentationer av barnens alster blir till ett stöd och uppmuntrar barnen till att återkoppla och känna igen. Det ger även tillfälle för en gynnsam språkdialog tillsammans med varandra och föräldrar. De äldre barnen kan uttrycka sig i ord medans de lite yngre visar och pekar på de det har gjort, varit med om och känner igen.

Barnen har varit med om att plocka blommor som vi tittat närmare på inne, barnen har fått känna, lukta och utforskat blommans olika delar. Barnen har även plockat blommor för att lägga i press direkt i en bok. När blommorna legat några veckor, tog vi fram dem och tittade på vad som hänt. - de är platta och gick lätt sönder. Vitsipporna laminerades på färgat papper som barnen själva har valt. "Blomman blev platt och varma".

PLANTERING!

Vi går vidare i vårt utforskande kring naturvetenskapliga fenomen och växter. Var kommer växterna ifrån? Vad behövs för att de ska växa? Vad händer när vi planterar frön?

För att undersöka det så har barnen planterat. Vi planterade pärltomater och solrosfrön. De äldre barnen fick dela sina tomater själva och vi tittade på de små fröna som fanns inuti. Alla barnen planterade sina egna tomater, de öste jord i en avklippt mjöl-kartong lade i tomatskivorna och täckte över dem med lite jord, sedan vattnades planteringen. Barnen blir väldigt sugna att få göra själva, de stod och väntade på sin tur, under tiden kunde de se hur man gjorde. Barnen följer hur plantorna växer, att de behöver ljus och vatten, precis som blommorna ute.

Barnen planterade även solrosfrön som vi plockade från vår fågelmat, nu är det bara att vattna och vänta!

FÅGLAR!

Vi uppmärksammade fåglarna som vi matade utanför vårat fönster. Barnen har varit väldigt intresserade av att fåglarna har kommit. De har kommenterat vilka färger fåglarna har, men även om att de är små. Fåglarna är även rädda och "-Åhhhh nej de flyger iväg. De blir rädda".

Vi har även använt våra fåglar som vi har hängandes i vårat fönster som man kan få de olika läten som fåglarna spelar. Barnen vet att den vita är en fjälluggla och låter "kraa kraa kraa" ja det stämmer faktiskt! Annars är det lite svårt att urskilja vilken som är vilken. De är "Fåglar. Sång: Fem fina fåglar satt på en gren.

För att fortsätta att uppmärksamma fåglar har vi för andra året i rad letat upp en webbkamera som visar ett fågelbo, med ett par talgoxar som har lagt ägg. De följer vi nästintill varje dag för att se vad som sker. Först är det bara några ägg och fåglarna "pappa fågel och mamma fågel" kommer och lägger sig på dom och ruvar.

Varför gör dom det? Vad kommer att hända?

Det är lite svårt att förstå vad som kommer att ske, några föreslår att de ska bli "kycklingar" och refererar till höna och ägg. Flera av barnen är väldigt nyfikna och återkommer till Ipaden för att titta. Speciellt om fåglarna rör på sig ut och in ur boet.

Det är lite svårt att se fågelungarna, eftersom de knappt syns i boet, men när de gapar men sina stora munnar så kommenterat barnen att de är hungriga " alltid hungriga?" , -Vad äter fåglarna? "Paprika!".

Tillfälle 1!
Vid en reflektionssamling använde vi I-paden för att titta på fågelboet.

Pedagogen: "Vad är det för något?" Barnen: "Fågel" "Fågelungar"
Pedagogen: "Var är fågelungarna?" Barnen: "I hålet!"
Pedagogen: "Vad gör dom/vad händer nu?" Barnen: "Lägger sina ägg"
Pedagogen: "Vad hänt med äggen?" "De har inte kläcks än"
Pedagogen: "Vad äter fåglarna?" "sallad och grönsaker, paprika" "NEj det gör dom inte!" påtalar några av de andra barnen.
Något barn säger "Fågelmat" "Frön" och förmodligen återkopplade från maten vi ger till fåglarna vid fönstret.

Tillfälle 2!
Vid en ny undervisningstillfälle pratar pedagogen igen om vad fåglar äter men då berätta hen att de äter frön, larver, insekter och maskar. Pedagogen: "Hur äter dom?" Barnen visar och gapar som fågelungarna gör för att få mat av sina föräldrar. Pedagogen: "Tror ni att fågelungarna blir stora sen?" "Nej" säger någon Och några säger "Jo".

Tillfälle 3!
Vid ett annat tillfälle stod de några barn och tittade och kommenterade de fågelungarna då säger ett barn "De är hungriga" "Alltid!".

Tillfälle 4!
Vid en ännu senare reflektionssamling lyfter pedagogen frågan igen om vad fåglarna äter och denna gång säger barnen att de äter "humlor" "maskar" och "larver". Ett lärande och en förståelse har skett.

 

 

ANALYS

Barnen har visat stort engagemang och varit medforskande i vårt projekt. Det har varit ett bra val av projektarbete då det blir väldigt åskådligt och konkret för små barn att utforska sensomotoriskt. Att se hur löv faller och att det på våren faktiskt kommer tillbaka har några barn själva påvisat oss pedagoger och det indikerar på en förståelse av kretsloppet i våra årstidsväxlingar. 

När vi letade vårtecken såg barnen när snön hade smält att blommor började titta fram. Vi pedagoger var som stöd till barnen när dom lärde sig vad och vilka blommor vi såg i vårat närområdet Barnen visade intresse av färg och vilka arter som fanns. Barnen uppmärksammade oss pedagoger om vad vi såg på våra promenader men även i våra egna rabatter på gården.

Att barnen har fått en uppfattning av årstidsväxlingarna och kretsloppen märker vi av då barnen både säger/utrycker, men även visar på med sitt kroppsspråk, ett intresse för det vi har lyft under våra projektarbeten. 

 

 

 

 

Återkoppling till läroplans tre förtydliga områden

projektet har gett barnen erfarenhet av:

Naturvetenskap- teknik

Matematik

Språk och kommunikation Med språk avser vi all de olika sätt som finns att kommunicera och uttrycka sig

 Exempel:

Ljud

Rörelse- Fåglarna hoppar och flyger.

Kretslopp - frö till blomma. 

 

 

Exempel:

 Antal - en, många

Former

Mönster

Klassificering - fåglar, blommor, stor, liten,

Färger - vit,blå,gul. osv..

 

 

 

 

   Exempel:

Peka

Samtal-Lyssna-dialog

Hoppa

Flyga

Ruva

Bo

Mask

Frön

Larver

Kvittrar

 

 

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback