👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Varglyans projektberättelse

Skapad 2021-05-24 07:57 i 185351 Förskolan Skogslyan Stockholm Farsta
Förskola
Det här är Varglyans projektberättelse.

Innehåll

Projektberättelse:

Under  höstterminen tog vi till vara barnens stora intresse för småkryp och insekter. Vi hade med oss mikroskop kopplat till en lärplatta och olika förstoringsglas och luppar. När kylan kom så försvann alla insekter ihop med det barnens intresse. Vi insåg att vi behöver ett nytt projekt. Vi observerade barngruppen och såg att de hade ett stort intresse för bygg och konstruktion. Vi startade lite lugnt med olika kända byggnader för se responsen. Vi hade Globen, Kaknästornet och Eiffeltornet. Vi tog reda på fakta om dessa och vi besökte byggnaderna digitalt. Barnen tyckte detta var spännande och deras nyfikenhet väcktes och de började bygga dessa. Vi tog in fler byggnader: Big Ben och Lutande tornet. För att få vårdnadshavare involverade i projektet fick barnen en uppgift att tillsammans med föräldrarna välja en byggnad som vi skulle titta närmare på. Vi fick in några förslag. Dessa var: Frihetsgudinnan, pyramiderna, Turning Turso och Burj Khalifa. Vi gjorde likadant med dessa som de första. Barnen har fått uppleva dessa byggnader genom olika skapanden; rita med kalligrafipennor, skapa i lera, bygga med gula ärtor och tandpetare och sockerbitar. Några barn skapade också en pärlplatta med byggnaden. Vi konkretiserade höjdskillnaderna med hjälp av staplar. Barnen har lärt sig om de olika byggnaderna. De har även lärt sig nya ord på vägen. De har skapat dessa byggnader i olika byggmaterial som magneter, kapla stavar och lego och berättat att det är ex. Lutande tornet. De har tagit in dessa byggnader på olika vis in i leken.
Stockholm stad har en rörelsestrategi. Vi har rörelsestationer på gården och vi på Varglyan har jobbat intensivt med barnyoga och en rörelsetärning och tabata.
Eftersom förskolan har en avgörande roll för hållbarhet har vi valt att jobba en hel del med detta. Vi har tittat på filmer om hållbarhet, film från Håll Sverige rent och vi har varit ute och plockat skräp i naturen. Vi har pratat om vikten av att sortera sin sopor. Barnen har lärt sig och tagit till sig vikten av att inte skräpa ner i naturen. 

 
 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.
  Lpfö 18
 • tillämpa ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar,
  Lpfö 18
 • självständighet och tillit till sin egen förmåga,
  Lpfö 18
 • förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,
  Lpfö 18
 • förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.
  Lpfö 18