Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

4 - 6

Terminssummering kring anpassning av rörelser åk 6 VT21

Djupedalskolan 7-9, Härryda · Senast uppdaterad: 26 maj 2021

Kunskapskravet handlar om hur eleven genomför olika sammansatta grundformer inom olika aktiviteter och hur den då anpassar rörelserna genom sin teknik, bidrar till att aktiviteten uppfyller sitt syfte och till det sammanhang som aktiviteten utförs. I rubriken "innehåll" finns en utförlig beskrivning med exempel på vad det innebär.

Beskrivning av att anpassa sina rörelser...

 

...till aktivitet

Olika aktiviteter kräver olika anpassningar av dina rörelser. I ett höjdhopp behöver du till exempel anpassa din hastighet in mot ribban, sträcka på och böja kroppen så att du får en så för­del­aktig position som möjligt när du passerar ribban. Ska du utföra en volt i gymnastik anpassar du din kraft i hoppet – samtidigt som det underlättar om du har en god kropps- och rums­uppfattning, så att du kan gruppera effektivt och landa på fötterna. När du spelar handboll behöver du ha en god precision när du kastar bollen, samt variera din löp­hastighet och rörelse­riktning för att kunna komma förbi motståndarna i en dribbling.

 

...till sammanhang

Många lekar, spel och idrotter har fler än en deltagare, och så fort du inte är ensam i din träning ingår du i ett sammanhang som du behöver anpassa dig till. Du behöver till exempel ta hänsyn till övriga deltagare när du leker och till dina med- eller motspelare i en basketmatch. Du behöver också anpassa dina rörelser utifrån lekens eller spelets idé. Detta kan till exempel innebära att du försöker hitta en fri yta i innebandy för att kunna ta emot en passning – eller att i volleyboll passa bollen till en lagkamrat istället för att slå den över nät på en gång.

Att anpassa rörelserna till sammanhanget innebär att du ser till att variera dina passningar i ett lagspel, exempelvis genom att göra passningar till alla medspelare i ditt eget lag istället för bara till någon speciell. Det innebär också att du ska kasta eller sparka lagom hårt, beroende på vem du passar till – men även att det inte ska bli för hårt när du kastar mot någon, till exempel i en kull-lek. Du kan dessutom behöva anpassa precisionen på dina passningar utifrån vem det är som du passar till. En van medspelare kan själv anpassa sina rörelser för att ta emot en passning, och kan då få en passning när hen är i rörelse, medan du kan behöva passa rakt på en mer ovan medspelare.

 

I många lagspel förekommer närkontakt, och deltagarna kan vara mer eller mindre vana vid det aktuella spelet. Det är därför viktigt att du, beroende på vem du möter, tänker på att avväga din kraft när du går in i närkamper.

 


Läroplanskopplingar

röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

Sammansatta grundformer i kombination med gymnastikredskap och andra redskap.

Olika lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.

Takt och rytm i lekar, danser och rörelser till musik.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten.

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten.

Matriser i planeringen
Anpassning av rörelser
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback