Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa, Kemi, Biologi, Svenska, Samhällskunskap

·

Årskurs:

4 - 6

MÅ BRA tema

Hästhagenskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 27 maj 2021

Under terminens sista veckor ska vi arbeta med områden som gör att vi mår bra.

MÅLET MED UNDERVISNINGEN

Målet med undervisningen är att du skall lära dig om hur man mår bra som människa i vårt samhälle. Det handlar om sociala relationer, kompisskap, kost, motion och vila. 

SÅ HÄR SKALL VI ARBETA

Vi kommer att

  • se på film
  • läsa gemensamma texter
  • skriva -dikter-tallriksmodell-manus till filmer-kompisminne
  • diskutera
  • göra film
  • spela forumspel
  • göra samarbetsövningar och lekar
  • massage och avslappning

DETTA SKALL BEDÖMAS 

Efter avslutat arbete skall du kunna:

  • visa hur tallriksmodellen ser ut och vilka näringsämnen din kropp behöver och vilken nytta den gör. 
  • förstå sambandet mellan kost, motion och vila i förhållande till välmående.
  • förstå konsekvensen av handlingar på sociala medier.
  • delaktighet i övningar och film
  • känna till någon diktform, skriva och framföra den.
  • skriva ett kompisminne som muntligt redovisas för klassen.

Jag/vi kommer bedöma dina kunskaper genom:

  • tallriksmodellen och läxan om denna.
  • muntliga framföranden - minnet, forumspel, dikter samt filmen
  • deltagande i diskussioner
  •  

 

 


Läroplanskopplingar

röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten.

Eleven kan samtala om egna upplevelser av fysiska aktiviteter och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur aktiviteterna kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om mat, bränslen, kemikalier och andra produkter kan eleven relatera till några kemiska samband och frågor om hållbar utveckling.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom olika samhällsstrukturer.

Eleven kan undersöka elevnära samhällsfrågor ur något perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i elevnära samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Att skriva på dator
Tangentbordsträning

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback