Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi, NO (år 1-3)

·

Årskurs:

4 - 6

Brandtriangeln

Söderskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 1 juni 2021

Vi lär oss om eld, brandtriangeln och brandsäkerhet. Nu när hösten närmar sig med stormsteg så börjar man ofta tända fler ljus hemma och i skolan. Man kanske eldar löv i trädgården? Då är det viktigt att ha koll på vad man ska tänka på! Vi går igenom eldens egenskaper och uppbyggnad. Vi ska prata om säkerhet gällande bränder och vad man ska tänka på. Vi kommer också ta upp och prata om farosymboler som vi lätt hittar i våra hem, exempelvis diskmedel, tvättmedel, toalettrengöring m.m. Vas står de olika symbolerna för?

Vi lär oss om eld, brandtriangeln och brandsäkerhet.

- Vad är egentligen skillnaden mellan eld och brand? Vad bör man alltid ha hemma? Vad är det som orsakar många av bränderna? Hur arbetar räddningstjänsten?

Detta och mycket mer kommer vi att diskutera under detta arbetsområdet.  

Som avslutande uppgift kommer eleverna få skapa egna brandsäkerhets broschyrer med hjälp av digitala verktyg och där få skriva om eld, brandsäkerhet och illustrera detta med bilder. 

Vi kommer också ta upp och prata om farosymboler som vi lätt hittar i våra hem, exempelvis diskmedel, tvättmedel, toalettrengöring m.m. Vad står de olika symbolerna för? Eleverna kommer få gå hem och dokumentera vilka olika kemikalier som finns hemma och vilka farosymboler som står på dessa förpackningar.  

För att bli godkänd på detta projekt ska du:

- Vara med och delta under genomgångar och diskussioner. 

- Du ska jobba med MSB (text och frågor).

- Du ska göra en brandsäkerhetsbroschyr och följa de instruktionerna som finns till det. 

Lycka till! 


Läroplanskopplingar

Fotosyntes, förbränning och några andra grundläggande kemiska reaktioner.

Vanliga kemikalier i hemmet och samhället. Deras användning och påverkan på hälsan och miljön samt hur de är märkta och bör hanteras.

Några historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback