Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Filmrecension

Sturegymnasiet, Halmstad · Senast uppdaterad: 12 september 2021

Filmrecension (muntligt och skriftligt)

Filmrecension

Nu när du sett en film ska du berätta om den muntligt och skriftligt.

Muntlig presentation - förbered dig med hjälp av stödord så att du kan tala fritt och engagerat så att du kan titta på din publik när du berättar om filmen.

Skriftlig presentation - Du ska skriva en sammanhållen text, Filmrecension, i vilken du svarar på de uppställda frågorna nedan. En recension ska inte huvudsakligen vara ett referat av en films innehåll. Den ska berätta lagom mycket, avslöja alltså inte slutet. Den ska ge vägledning till andra som funderar på att titta på filmen. Den ska också vara intressant för andra som också har sett den. Känner man igen sina egna tankar om filmen? Har man ungefär samma uppfattning? 

1. Rubrik - du måste ha en rubrik som ska säga något om filmen och vad du tycker om den. Du får säga din åsikt men tänk på att inte avslöja för mycket.

2. Inledning - här berättar du att det är en film som du ska recensera. Du kan berätta något om upphovsmannen, den person som har gjort eller skapat filmen eller skrivit boken.

3. Presentation av filmen - huvudpersoner. miljö och handling.  (Kort sammanfattning)

4. Presentera din åsikt om filmen. Tala om vad du tycker om filmen och varför. Vilka upplevelser har filmen gett dig? Har den väckt känslor och tankar? Tycker du att filmen var bra? Varför/ varför inte? Vill du fortsätta titta eller är filmen tråkig? Försök att ge exempel från filmen samtidigt som du presenterar din åsikt. Du kan också jämföra filmen med boken.

5. Sätt betyg på filmen med hjälp av stjärnor, solar eller något annat som du tycker är lämpligt. Tänk på att din text ska vara skriven i löpande text med minst 300 ord. Tänk på hur du skriver din text när det gäller meningsuppbyggnad, stavning och styckesindelning. Gör den till en trevlig text att läsa.

Lycka till!

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav du kan nå med din filmrecension
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback