👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hur kan vi odla? - grupp 1

Skapad 2021-06-04 09:27 i Tiunda förskola Uppsala kommunala förskolor
Förskola
I samband med månadens ämnesområde, Naturvetenskap, ska vi tillsammans med barnen undersöka hur man kan odla på olika sätt. Hur kan fröer växa? Vad behöver de för att växa? Var kan de växa?

Innehåll

Syfte från förskolans läroplan - "förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen", (lpfö18).

Målkriterier - Barnen ska erbjudas att odla på något sätt. Undersöka och studera växtprocesserna och väcka nyfikenhet och frågor hos barnen för hur fröerna kan växa.

Vad - Olda ärtor/krasse i plastfickor samt odla i jord för att kunna jämföra växtprocesserna.  

Hur - Vi lägger ner krasse/ärtor i plastfickor med blött papper, eller bara vatten och sätter upp på fönstret. Vi lägger ner kasse/ärtor i jord. Samtalar med barnen om vad de behöver för att växa. Var ska de stå någonstans, varför? Kan ärtorna/krassen odlas på annat sätt? Under månaden följer vi växtprocesserna och reflekterar kring vad som händer, vad vi behöver göra annorlunda.

Varför - Göra barnen delaktiga och medvetna om hur odling går till samt ge dem möjlighet att reflektera över växtprocesserna. 

Kopplingar till läroplanen

  • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
    Lpfö 18