Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Kärlekshandboken

Wieselgrensskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 17 september 2020

Kärlekshandboken! Din egen bok om kärlek!

Beskrivning

Utifrån ett urval av uppgifter, fem stycken obligatoriska (inklusive filmen) och minst sex stycken valfria, skapar ni en varsin handbok i kärlek där ni får möjlighet att uttrycka era tankar i ord. (Se separat arbetsblad) Jag kommer att repetera hur man ger och tar emot respons för att utveckla texter samt repetera de vanligaste skrivreglerna. 

Målet med undervisningen är att utveckla förmågan att...

Undervisningens innehåll

Vad? Hur?

 

Du väljer själv hur du vill bearbeta och ta fram din kärlekshandbok utifrån de olika uppgifter som finns att välja bland (varav tre obligatoriska). Du gör ett upplägg för hur den ska se ut - läser texter av olika slag - skriver och bearbetar egna texter (t. ex. noveller, dikter) mm.

Ett par av de obligatoriska uppgifterna görs i helklass efter gemensam genomgång.Vi kommer också att titta på film och diskutera den i helklass.

 

Detta kommer bedömas

Din kärlekshandbok ska vara välgenomtänkt och ge ett helheltsintryck. Den kommer att bedömas beroende på vilka uppgifter du valt att göra (några obligatoriska). I de flesta av uppgifterna utgår bedömningen från hur du uttrycker dina tankar och åsikter, hur du förmedlar ett budskap till läsaren. Du bedöms också utifrån hur du strukturerar din text (inledning - avslutning, röd tråd, styckeindelning mm.). Se matrisen nedan. 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

söka information från olika källor och värdera dessa.

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris - kärlekshandboken
Uppgifter
Här finns en digital kopia...

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback