Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

4

Geografi: Naturens krafter

Rosendalsskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 7 juni 2021

Livsmiljöer; jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur. Även repetition från förra geografi avsnittet.

Vad kommer du lära dig?

Om hur vi människor förändrar jordytan och hur människans markutnyttjande förändrar jordytan.
Om vilka konsekvenser detta får för människor och natur. 
Om hållbar utveckling och hur vi kan göra smarta val i vardagen. 

 

Hur ska vi arbeta? 

Vi kommer att utgå ifrån grundbok geografi 4-6.
Vi kommer diskutera, svara på frågor och se på olika klipp.

 

Bedömning

Delaktighet på lektionerna.
Begreppsförhör 1 & 2
Skriftligt prov 


Läroplanskopplingar

Eleven har grundläggande kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

I resonemangen beskriver eleven enkla samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla resonemang om olika källors användbarhet.

Eleven kan resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och ger då enkla och till viss del underbyggda förslag på miljöetiska val och prioriteringar i vardagen.

Eleven har goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.

I resonemangen beskriver eleven förhållandevis komplexa samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt välfungerande sätt.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade resonemang om olika källors användbarhet.

Eleven kan resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och ger då utvecklade och relativt väl underbyggda förslag på miljöetiska val och prioriteringar i vardagen.

Matriser i planeringen
Geografi: Naturens krafter VT21
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback