👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rörelse åk 5

Skapad 2021-06-08 13:46 i Granbergsskolan F-6 Bollnäs
Planering med översikt över arbetsområdet rörelse
Grundskola 4 – 6 Idrott och hälsa
I arbetsområdet rörelse kommer vi arbeta med olika områden. Här får du en översikt över dessa.

Innehåll

I rörelse arbetar vi med både lekar, övningar och idrotter.

 

Vi kommer ha extra fokus på följande områden:

- Friidrott.

- Kasta och fånga.

- Öga-hand koordination i exempelvis racketspel.

- Gymnastik.

- Simning.

- Dans.

- Rumsuppfattning i lekar och spel.

Matriser

Idh
Rörelse

Friidrott

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Längdhopp
Jag kan springa och hoppa med måttlig fart. Jag har kontroll på mina hopp men ibland landar jag på ett ben istället för jämfota.
Jag kan springa med fart, ta avstamp med ett ben och landa jämfota. Jag kan få med mig farten från löpningen in i hoppet.
Jag kan springa med hög fart och få med mig farten in i hoppet så att jag landar jämfota. Jag har god kroppskontroll genom hela hoppet. Jag kan upprepa samma rörelse med samma resultat om och om igen.
Kärnkast
Jag kan göra en kaströrelse där handen passerar ovanför axeln.
Jag tar avstamp med motsatt fot och kan kasta med kraft. Jag bibehåller balansen genom kastet och kan kontrollera vilken riktning jag kastar.
Jag kan anpassa kraften i mitt kast och kan kasta både långa och kortare kast med kontroll. Jag tar avstamp med motsatt fot och skapar kraft genom att rotera kroppen och jag kan hålla balansen i hela kaströrelsen.

Öga-hand koordination

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Brännboll
Jag kan slå ett brännbollsslag men jag behöver oftast flera försök för att träffa bollen. Jag använder oftast ett stativ att lägga bollen på.
När jag slår brännbollsslag har jag god balans. Jag kan kasta upp bollen så att jag får en bra chans att träffa med min sving. Ibland får jag till bra slag. Om jag använder stativ att lägga bollen på träffar jag nästan alltid bollen med en bra träff.
Jag använder hela min kropp för att skapa kraft när jag svingar samtidigt som jag har god balans. Jag kan kasta upp bollen och få till en bra träff nästan varje gång.
Fånga
Jag kan fånga en stor boll som kastas till mig.
Jag fångar en stor boll när den kastas bredvid mig så att jag måste flytta mig för att nå bollen. Jag fångar också en mindre boll som kastas mot mig.
Jag fångar de flesta bollar som kastas mot mig även om jag behöver sträcka på mig eller förflytta mig för att nå bollen.
Badminton
Jag kan träffa bollen när den kommer rakt mot mig, men det är svårt att träffa bollen om den kommer bredvid mig.
Jag kan serva och jag kan slå slag när bollen kommer framför mig och över mig. Jag kan få igång ett spel med flera slag i rad.
Jag kan träffa bollen även om den kommer bredvid mig och jag kan slå bollen så att min motspelare får en bra chans att träffa bollen. Jag kan anpassa kraften i mina slag så att spelet kan fortsätta länge.
Tennis
Jag kan träffa bollen när den kommer i lagom fart rakt mot mig med, det är svårt att kontrollera vart bollen hamnar när jag slår.
Jag kan slå bollen lagom hårt så att min motspelare kan slå tillbaka till mig. Jag kan sätta igång spelet med en enkel serve.
Jag använder mina fötter och förflyttar mig så att jag hamnar i ett bra läge för att träffa med mina slag. Jag kan göra mina motspelare bättre genom att anpassa mina slag så att motspelaren får en bra chans att träffa. Jag kan kontrollera mina slag både på volley och efter studs.

Gymnastik

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Rotera
Jag kan rotera på något sätt, exempelvis kullerbytta, i räck eller ringar.
Jag kan rotera på flera sätt utan hjälp av en vuxen eller något redskap.
Jag kan göra kullerbytta, framåtvolt i räck och både framåtvolt och bakåtvolt i ringar. Jag gör rörelserna med kontroll och jag kan upprepa en rörelse flera gånger med samma resultat.
Stödja
Jag kan "bygga tak" eller stå på huvudet med hjälp av en annan person.
Jag kan stå på huvudet och/eller händer mot en vägg. Jag håller balansen med hjälp av väggen men utan hjälp av någon annan person.
Jag kan stå på huvudet och händerna mot en vägg. Jag kan balansera en stund utan att nudda väggen. Jag kan ställa mig i huvudstående med både samlad- och delad sats.
Hinderbana
Jag kan ta mig igenom en hinderbana med viss kontroll.
Jag kan ta mig förbi olika hinder som utmanar både balans, koordination och smidighet och jag gör det med god kontroll.
Jag kan ta mig förbi olika hinder som utmanar både balans, koordination och smidighet och jag gör det med fart, kontroll och anpassad kraft.

Simning

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Längdsim
Jag simmar minst 50 meter på mage och minst 25 meter på rygg.
Jag simmar minst 100 meter på mage och minst 50 meter på rygg.
Jag simmar 200 meter varav 50 meter ryggsim utan att vila, sätta fötterna i botten eller ta tag i kanten.
Bröstsim
Jag kan på någon sätt simma på mage.
När jag simmar på mage gör jag bröstsimsbentag och armtag. Jag har ganska bra kraft i mina simtag.
När jag simmar på mage har jag god kraft och en flytläge som gör att jag kan glida mellan simtagen. Jag vinklar ut ben och fötter i stora bröstsimsbentag.
Ryggsim
Jag kan på något sätt simma på rygg.
Jag har en glidfas mellan mina simtag och jag har ett "liggande" flytläge vattnet. Jag kan slappna av och andas lugnt när jag simmar ryggsim.
Jag använder både armar och ben för att skapa kraft och kan glida länge mellan mina simtag.
Hoppa och dyka
Jag vågar doppa huvudet under vatten.
Jag kan hoppa eller dyka från kanten och få huvudet under vatten.
Jag kan dyka från kanten utan att hålla för näsan. Jag utnyttjar kraften från mitt dyk till att glida framåt.

Dans

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Ringdans
Jag deltar i ringdanser och försöker följa musikens takt.
I ringdanser lär jag mig koreografin och följer oftast takten i musiken.
I ringdanser lär jag mig koreografin så bra att jag kan visa andra om det behövs. Jag kan också följa takten och visar det med hela kroppen.
Aerobicsdans
I aerobicsdanser lär jag mig några stegkombinationer och kan göra dessa efter varandra. Jag försöker följa takten i musiken.
I aerobicsdanser lär jag mig ett flertal stegkombinationer och kan kombinera dessa på olika sätt. Jag följer oftast takten och kan på ganska kort tid lära mig nya kombinationer.
I aerobicsdanser lär jag mig snabbt nya serier som innehåller flera stegkombinationer. Jag följer takten och visar det med hela kroppen. Jag kan hitta "ettan" och visa andra om det behövs.

Rumsuppfattning

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Rumsuppfattning
Jag kan delta i lekar och undvika att krocka med mina klasskompisar.
Jag kan finta mina klasskompisar och se öppna ytor som jag nyttjar i spel och lekar.
Jag kan se helheten i lekar och spel och bedöma vart jag bäst placerar mig själv i förhållande till mina klasskamrater, bollar, hinder och annat som påverkar leken eller spelet.