Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Musik åk 7-9 Popmusikens instrument/ensemblespel Önneslöv

Skapad 2012-03-27 09:37 i Önneslövskolan Lunds för- och grundskolor
Under vt 2012 arbetar åk 8 med popmusikens instrument. Vi kommer gå igenom de vanligaste instrumenten: gitarr, piano, trummor och bas och sång. Jag kommer att hålla korta föreläsningar om varje instrument och så kommer vi testa att spela på alla instrumenten. Du får i den här kursen lära dig bl a namnen på tangenter och strängar, hur man räknar ut vilka toner som ingår i dur- och mollackord och vad de olika trummorna i ett trumset heter. Du får också möjligheter att öva på att spela de olika ackordinstrumenten keyboard och gitarr. Du bedöms när du redovisar dina kunskaper dels fortlöpande när vi jobbar praktiskt på lektionerna, dels i ett teoretiskt prov.
Grundskola 8 Musik
...

Innehåll

Syfte / Centralt innehåll

Undervisningen i ämnet musik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper som gör det möjligt att delta i musikaliska sammanhang, både genom att själva musicera och genom att lyssna till musik. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskap att använda röst och musikinstrument samt musikaliska begrepp och symboler i olika musikaliska former och sammanhang. Undervisningen ska ge eleverna både möjlighet att utveckla en tilltro till sin förmåga att sjunga och spela och ett intresse för att utveckla sin musikaliska kreativitet.

Kopplingar till läroplan

 • Mu  7-9
  Musicerande och musikskapande Sång, melodispel och ackompanjemang i ensembleform med genretypiska musikaliska uttryck.
 • Mu  7-9
  Musikens verktyg Ackord- och melodiinstrument, bas och slagverk för spel i olika ton- och taktarter.
 • Mu  7-9
  Musikens verktyg Musiksymboler och notsystem, noter, tabulatur, ackordbeteckningar och grafisk notation.
 • Mu  7-9
  Musikens sammanhang och funktioner Instrument och deras funktion i olika genrer och sammanhang, till exempel i en symfoniorkester eller i ett rockband.

Bedömning - Prov

Under vt 2012 består musikundervisningen för åk 8 av endast 8-9 lektioner. Vi kommer arbeta med popmusikens instrument. Vi kommer gå igenom de vanligaste instrumenten: gitarr, piano, trummor och bas och sång. Jag kommer att hålla korta föreläsningar om varje instrument och så kommer vi testa att spela på alla instrumenten. Du får i den här kursen lära dig bl a namnen på tangenter och strängar, hur man räknar ut vilka toner som ingår i dur- och mollackord och vad de olika trummorna i ett trumset heter. Du får också möjligheter att öva på de olika ackordinstrumenten keyboard och gitarr, samt bas och trumma och sång. Du bedöms när du redovisar dina kunskaper dels fortlöpande när vi jobbar praktiskt på lektionerna, dels i ett teoretiskt prov. När vi gått igenom grunderna i alla instrument kommer vi sätta i hop grupper om 4-5 stycken elever och spela låtar ihop. Eleven får välja det instrument den känner sig mest bekväm med.

Detta bör du kunna: KEYBOARD: Namnen på de vita och svarta tangenterna. Obs att varje svart tangent kan ha två namn.
Bygga durackord (4+3) och mollackord (3+4). GITARR: De vanligaste gitarrmodellerna. Gitarrens delar. Ge namn åt strängarna (En Ball Groda Dansar Aldrig Ensam). Läsa av och förstå hur en grepptabell fungerar. Veta hur ackorden D och A7 ser ut.  ELBAS: Elbasens delar. Ge namn åt strängarna (Grodan Dansar Aldrig Ensam). TRUMMOR: Namnen på de olika delarna i trumsetet.

Ni kommer att få ett häfte där jag har samlat allt det vi gått igenom på lektionerna. Detta läser ni på till provet. Jag kommer bara ställa frågor på det som finns i häftet.

Lycka till!   Mvh/ karl-jakob

Matriser

Mu
Popmusikens instrument åk 8

Teoretisk kunskap
Bedömningen avser elevens kunskaper kring kursens teoretiska moment.
Du tycker att det är svårt och behöver stöd för att komma ihåg namnen på keyboardens tangenter, gitarrens och/eller elbasens strängar och vad de olika trummorna i ett trumset heter.
Du är aktiv under genomgångarna och kan namnen på keyboardens tangenter, gitarrens och elbasens strängar och vad flera av de olika trummorna i ett trumset heter.
Du är aktiv under genomgångarna och har kunskaper som motsvarar tidigare nivå. Dessutom vet du hur man gör dur- och mollackord på keyboarden, kan läsa av en gitarr-grepptabell och har koll på hur du räknar ut var tonerna ligger på en elbas.

Det praktiska arbetet
Bedömningen avser elevens förmåga att dels använda de teoretiska kunskaperna i praktiskt musicerande och dels förmågan att anpassa sitt spelande till helheten vad det gäller karaktär och tajming.
Du tycker att det är svårt att byta mellan de olika ackorden i en låt och behöver öva mer på detta. Du behöver använda den tiden som är till för egen övning ännu mer effektivt för att hinna öva upp säkerheten när de gäller att hitta bastonerna, ackorden och/eller bli säker på "beat-kompet" .
När vi spelar en låt kan du byta mellan de olika ackorden med visst flyt både på keyboard och gitarr. Du spelar med en delvis fungerande teknik. Du övar noga. Du hittar några av ackorden/bastonerna i en låt och oftast får du fin ton i instrumentet. På trummorna spelar du "beat-kompet" med lite stöd.
När vi spelar en låt kan du byta mellan de olika ackorden med relativt gott flyt både på keyboard och gitarr. Du spelar med en relativt väl fungerande teknik. Du övar noga och oftast självständigt. Du hittar de flesta av ackorden/bastonerna i en låt och du har fin ton i instrumentet. Du kan anpassa ditt spelande till olika musikstilar. På trummorna spelar du ett fungerande "beat-komp".
När vi spelar en låt kan du byta mellan de olika ackorden med gott flyt både på keyboard och gitarr. Du spelar med en väl fungerande teknik. Du övar noga och självständigt. Du hittar alla ackorden/bastonerna i en låt, spelar med flyt och tajming och du har fin ton i instrumentet. Du kan anpassa ditt spelande till olika musikstilar o resultatet är medryckande med personligt uttryck och känsla. På trummorna spelar du ett säkert och varierat "beat-komp".
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: