Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Musik

·

Årskurs:

8

Musik åk 7-9 Popmusikens instrument/ensemblespel

Önneslövskolan, Papperskorgen · Senast uppdaterad: 13 juni 2022

Syfte / Centralt innehåll

Undervisningen i ämnet musik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper som gör det möjligt att delta i musikaliska sammanhang, både genom att själva musicera och genom att lyssna till musik. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskap att använda röst och musikinstrument samt musikaliska begrepp och symboler i olika musikaliska former och sammanhang. Undervisningen ska ge eleverna både möjlighet att utveckla en tilltro till sin förmåga att sjunga och spela och ett intresse för att utveckla sin musikaliska kreativitet.

Bedömning - Prov

Under vt  består musikundervisningen för åk 8 av endast 8-9 lektioner. Vi kommer arbeta med popmusikens instrument. Vi kommer gå igenom de vanligaste instrumenten: gitarr, piano, trummor och bas och sång. Jag kommer att hålla korta föreläsningar om varje instrument och så kommer vi testa att spela på alla instrumenten. Du får i den här kursen lära dig bl a namnen på tangenter och strängar, hur man räknar ut vilka toner som ingår i dur- och mollackord och vad de olika trummorna i ett trumset heter. Du får också möjligheter att öva på de olika ackordinstrumenten keyboard och gitarr, samt bas och trumma och sång. Du bedöms när du redovisar dina kunskaper dels fortlöpande när vi jobbar praktiskt på lektionerna, dels i ett teoretiskt prov. När vi gått igenom grunderna i alla instrument kommer vi sätta i hop grupper om 4-5 stycken elever och spela låtar ihop. Eleven får välja det instrument den känner sig mest bekväm med.

Detta bör du kunna: KEYBOARD: Namnen på de vita och svarta tangenterna. Obs att varje svart tangent kan ha två namn.
Bygga durackord (4+3) och mollackord (3+4). GITARR: De vanligaste gitarrmodellerna. Gitarrens delar. Ge namn åt strängarna (En Ball Groda Dansar Aldrig Ensam). Läsa av och förstå hur en grepptabell fungerar. Veta hur ackorden D och A7 ser ut.  ELBAS: Elbasens delar. Ge namn åt strängarna (Grodan Dansar Aldrig Ensam). TRUMMOR: Namnen på de olika delarna i trumsetet.

Ni kommer att få ett häfte där jag har samlat allt det vi gått igenom på lektionerna. Detta läser ni på till provet. Jag kommer bara ställa frågor på det som finns i häftet.

Lycka till!   Mvh/ Erik


Läroplanskopplingar

Sång, melodispel och ackompanjemang i ensembleform med genretypiska musikaliska uttryck.

Ackord- och melodiinstrument, bas och slagverk för spel i olika ton- och taktarter.

Musiksymboler och notsystem, noter, tabulatur, ackordbeteckningar och grafisk notation.

Instrument och deras funktion i olika genrer och sammanhang, till exempel i en symfoniorkester eller i ett rockband.

Matriser i planeringen
Popmusikens instrument åk 8
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback