Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

REGNBÅGENS FRILUFTSLIV 2021/2022

Skogsgrinden Skene, PK I Ur och Skur Skogsgrinden · Senast uppdaterad: 2 augusti 2022

ETT AV SKOGSGRINDENS TRE PRIORITERADE MÅL Naturundervisning genom ett lustfyllt, upplevelsebaserat lärande, genom att vara medupptäckande, medundersökande, medupplevande och medagerande.

SYFTE OCH MÅL: 

Att vi ger barnen möjlighet att utveckla intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra. Undervisningen sker genom att vi ger barnen möjlighet att utveckla sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur. Vi följer förskolans läroplan, I Ur och Skurs mål och Skogsgrindens verksamhetsplan. En stor del av vårt arbete kring friluftsliv är våra friluftsskolor skogsknytte och skogsmulle

SÅ HÄR KOMMER VI ATT ARBETA

Hösten 2021

Regnbågen kommer implementera friluftslivet i våra vardagliga aktiviteter genom att hålla så stor del som möjligt av undervisningen ute i naturen . Många aktiviteter som går att göra inne går lika bra att göra ute. Regnbågen strävar efter att ha planerade friluftsdagar, då gruppen är ute hela dagen. Barnen får under friluftsdagarna möjlighet att vara med när pedagogerna lagar mat över öppen eld m.m.                                                                                                                                  Varje vecka utses en ny miljökämpe, undervisningen ger barnen möjlighet att utveckla sina kunskaper om återvinning där barnen får insikt om vad man själv kan göra för att ta hand om naturen. På gården får barnen sköta våra odlingar och sedan ta tillvara på skörden samt förädla de olika grödorna.  Undervisningen sker med hjälp av medagerande pedagoger genom ett lustfyllt och upplevelsebaserat lärande.

Analys & reflektion HT-21

Under genomfördes en friluftsdag, vi valde att förbereda mycket av maten inomhus vilket uppskattades av barnen som fick vara delaktiga. 

Under terminen har vi flertalet tillfällen både eldat och haft stormkök med oss till fantasivärlden och tillagat något enkelt. Barnen har fått vara delaktiga och lärt sig sätta ihop stormköket och har uppskattat detta.

 

Regnbågen jobbade mycket med miljötänk både genom veckans miljökämpe och genom kartongmatchen samt lekar & spel med återvinningstema.

 

Våren 2022

Regnbågen fortsätter planera för att undervisningen till största delen ska ske utomhus. Under våren planerar Regnbågen för en friluftsdag då vi är ute hela dagen och lagar mat över öppen eld. Vi fortsätter även med att göra eld eller ha med oss stormkök till fantasivärlden där vi tillagar enklare tilltugg till fruktstunden. Förskolan fortsätter med veckans miljökämpe och tema odling, där barnen ytterligare fördjupar sina kunskaper om återvinning och jordens resurser.

Analys och reflektion vt-22

Hur blev det?

Undervisningen har mestadels skett utomhus vilket vi ser gynnat gruppen. Vi har genomfört en friluftsdag uppe vid fantasivärlden. Vi har fortsatt ha med oss stormkök eller gjort upp eld som en naturlig del i undervisningen. Vi har startat vår odling där vi använt oss utav förskolans kompost som är en del i vårt hållbarhetsutveckling på förskolan.

Varför blev det så?

Barngruppen fungerar bäst utomhus, därför har vi förlagt större delen av undervisning ute. Det finns ett stort intresse för både matlagning och eldning i gruppen, därav har vi vid flera tillfällen haft stormkök eller eldat. Odlingen är en naturlig och återkommande aktivitet som barnen visar stort engagemang för.

 


Läroplanskopplingar

ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan, och

förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback