Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Planering Orange 21/22

Bullerbyns fsk, Sandviken · Senast uppdaterad: 8 januari 2024

Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Den ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn. Miljön ska vara tillgänglig för alla barn och inspirera dem att samspela och att utforska omvärlden samt stödja barnens utveckling, lärande, lek och kommunikation. Utbildningen i förskolan ska planeras och genomföras på ett sådant sätt så att den främjar barnens utveckling, hälsa och välbefinnande. Förskollärare har därmed ett särskilt ansvar i utbildningen som arbetslaget genomför gemensamt. I undervisningen medverkar även andra i arbetslaget, t.ex. barnskötare, till att främja barns utveckling och lärande.

Planering 

Prioriterat läroplansmål 

 

Arbetslaget ska stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

Nämndsmål:

Sandvikens skolors arbetsmiljö präglas av trygghet och studiero.

I Sandvikens skolor utvecklas möjligheterna att tillgodose individuella behov inom ramen för de kollektiva lösningarna.

Sandvikens skolor minskar segregationen och vidgar perspektiven hos alla barn och elever för att uppnå ett socialt hållbart samhälle.

Barnkonventionens mål:

Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter.

Alla barn har rätt att uttrycka sin mening.

Alla barn har rätt till utbildning.

Alla barns rätt till lek, vila och fritid.

 

Plan mot diskriminering och kränkande behandling:

Vi arbetar främjande för att motverka diskriminering av barn pga ålder, funktionsnedsättning och etnicitet.

Förskolans lärmiljö (föl):

Uppdrag att arbeta med tillgänglig lärmiljö och AKK

Västra förskoleområdets ledningsvision:

I Västra förskoleområdet fokuserar vi på Ledarskap, Demokratisk värdegrund och arbetsmiljö

Var är vi?

Barngruppen är en ny sammansättning av grupp och arbetslaget är också nytt.

Vi har fokuserat på att identifiera och kartlägga barnens olika intressen och behov för att kunna tillmötesgå dessa och skapa en gemensam studiero i förskolans vardag. Barnens olika behov i barngruppen gör att vi har fått utforma en intrycksanerad miljö som vi efter hand utvecklar och förändrar för alla barns rätt till en tillgänglig lärmiljö. Mycket av verksamheten handlar just nu om att lära känna både sig själv, utveckla sin egen identitet och andra i den nya gruppen. Samtidigt som vi arbetar för att uppmuntra ett tryggt samspel emellan alla individer i gruppen.

Vart ska vi?

Vi jobbar för att varje individ i barngruppen ska ha möjlighet att utveckla förmågor som stärker deras inre trygghet. Till exempel att välja aktivitet och stanna i den utan nära vuxenstöd. 

Språklighet, kommunikation, använda sig av stöd eller tecken för att berätta och kommunicera. 

Våga prova nya saker.

 

Vi utformar avdelningens miljö sa att den kan erbjuda  barnen i verksamheten en studiemiljö med möjligheter att utveckla olika former av social kompetens och samarbetsförmågor. Verksamheten ska uppmuntra barnen att initiera, vidhålla och utveckla sitt samspel med andra på ett respektfullt och ömsesidigt sätt. Undervisningen ska skapa förutsättningar för att barnen ska utveckla ett intresse för att vara empatiska och hänsynsfulla medmänniskor och en respekt för olikheter och mänskliga rättigheter.

Verksamheten har även erbjudit olika former av kommunikativa erfarenheter med stöd i tecken och AKK som stöd för lärande och utveckling för alla barns möjlighet att delta i undervisningen på ett likvärdigt sätt.

Sociala och kommunikativa erfarenheter som erbjudits via verksamheten har möjliggjort en minskad segregation då undervisningen bidragit till att barnen kan använda olika erfarenheter för att interagera och kommunicera med sin omgivning, vilket i sin tur kan skapa förutsättningar att delta i olika sociala sammanhang.

Hur gör vi?

I arbetslaget har vi reflekterat över och förändrat miljön på avdelningen för att erbjuda barnen tillgängliga, stimulerande och trygga lek och lärmiljöer. Vi arbetar med att utforma en kommunikativa praktik med olika former av kommunikativa medel så som språk, AKK,, tecken, bildstöd och timer. Vi delar gruppen och tränar på bryt i vardagen genom att tydliggör vistelsetiden med bilder, schema och timer för att visa tid.  

Vi övar samspel och gemenskap med stöd av olika lekar och metoder så som lågaffektivt bemötande.

I olika lekar och daglig gemenskap övar vi samspel, konflikthantering och verktyg för att utveckla en trygg identitet.

Genom att kontinuerligt dokumentera verksamheten så vidareutvecklar och formar vi innehållet utefter behov och intressen för att sträva emot målen i planeringen.

 


Läroplanskopplingar

stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,

sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback