Ämnen:
Biologi
·
Årskurs:
9
Kungsholmens grundskola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 21 augusti 2023
I detta kapitel lär vi oss om strukturer och processer i cellen som bidrar till ärftligheten (t.ex. kromosomer, gener, celldelning). Och detaljer i de strukturer och processer som bidrar till ärftligheten (t.ex. genetiska koden, proteinsyntes, enzymer). Den naturvetenskapliga förklaringen till flera av de fenomen och funktioner som man upplever och iakttar hos sig själv och i omvärlden står att finna i kunskapen om cellen. Denna kunskap, och speciellt kunskapen om cellernas inre processer, har öppnat nya möjligheter inom t.ex. gentekniken. Dessa möjligheter innebär en förändring av människans livsvillkor, vilket har viktiga etiska aspekter. Förståelsen av denna förändring kräver kunskap om bl.a. fotosyntes, förbränning och den genetiska koden.
Arbetssätt
Diskussioner, praktiska övningar, laborationer, värderingsövningar, arbete med instuderingsfrågor och begreppsförståelse.
Centralt innehåll
Såhär ska du visa att du har lärt dig
Du visar kunskaper om biologins begrepp och förklaringsmodeller. Med användning av begreppen och förklaringsmodellerna beskriver och förklarar du biologiska samband i människokroppen.
Bedömning sker löpande under momentets gång. Du får även visa dina kunskaper på ett teoretiskt prov, quiz och diskussioner.
Period
v. 34-38
Vecka 34: Introduktion och repetition
Vecka 35: DNA, kromosomer, gener. Vi extraherar DNA ur jordgubbar på laboration.
Vecka 36: Ärftlighetslära, korsningsscheman. Genteknik, kloning, GMO
Vecka 37: Värderingsövning. Kursavslut med skriftligt prov.
Läromedel
Biologiboken (TitaNO), Binogi, Anteckningar och Genomgångar (PPT)
S.327 - 346,
Frågor: 13.1-13.6, 13.9-13.11, 13.14-13.19, 13.21-13.24, 13.26-13.28, 13.32-13.35
Innehåller inga läroplanspunkter
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter