👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Syftet med likabehandlingsplanen är att främja barns lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder samt förebygga och förhindra diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Likabehandlingsplanen bygger på FN:s barnkonvention och regleras av diskrimineringslagen och skollagen. En trygg miljö i förskolan är en förutsättning för att barn ska kunna utvecklas.
Undersöka
Vi deltar aktivt i barnens lek och är närvarande och lyhörda pedagoger som lyssnar in och samtalar med barnen vid alla rutinsituationer för att kunna identifiera om det förekommer diskriminering och kränkningar. Vårdnadshavarna får en inblick i vår verksamhet genom webbverktyget Unikum, föräldraråd och olika möten. Vi har även daglig kontakt med vårdnadshavarna i olika former, t.ex vid hämtning och lämning. Vi genomför barnintervjuer/observationer utifrån trygghet och trivsel i september och februari. Utifrån dessa bestäms ett fokusområde där vi sedan genomför observationer under två veckors tid. Hemmeslövs förskolas vårdnadshavare ska känna att de alltid kan vända sig till oss, alternativt rektor, om de upplever någon form av diskriminering eller kränkning.
Analysera
Utifrån vår observation och dokumentation som gjorts, utvärderar vi vår verksamhet och analyserar. Det genomförs för att upptäcka brister och orsakerna till dem.
Åtgärder
Utifrån analysen gör vi kartläggningar över verksamheten för att på så sätt synliggöra förbättringsområden, förebygga och främja arbetet och aktiviteter i verksamheten. En handlingsplan upprättas utifrån vad som ska åtgärdas, vem som är ansvarig, vad som ska genomföras och en tidsplan. Allt arbete med aktiva åtgärder ska ske i samverkan med barn och med alla anställda i verksamheten.
I förebyggande syfte kommer vi att lyssna till barnen vid spontana och planerade aktiviteter, där barnen får möjlighet att uttrycka sig och känna delaktighet och inflytande i sin vardag. I förebyggande syfte gällande pedagoger, för vi olika diskussionsforum på reflektionstid, planeringsdagar, APT och kvalitetsmöte utifrån läroplanens normer och värden, barnkonventionen samt aktuell litteratur och utbildning. Då diskuterar vi förhållningssätt gentemot pedagog/pedagog, barn/pedagog, barn/barn samt vårdnadshavare/pedagog. Där går vi även igenom rutiner, riktlinjer och policydokument som ska gynna verksamheten och personerna i den.
Följa upp och utvärdera
Det sista steget är att följa upp och utvärdera handlingsplanen, analysen och åtgärderna i förskolans systematiska kvalitetsarbete. Utifrån resultatet ska vi kunna se en förbättring och att arbetet genererat erfarenhet som dokumenteras och implementeras i verksamheten.
Hemmeslövs förskolas mål 2021.11.01 – 2022-10.31
Vi vill arbeta för en värdegrund som stärker barnens självkänsla och sociala kompetens.
Ansvariga: Hemmeslövs förskolas pedagoger samt rektor.
De sju diskrimineringsgrunderna hittar ni genom länken nedan:
https://www.do.se/lattlast/vad-ar-diskriminering/sju-diskrimineringsgrunder/
Hemmeslövs förskolas handlingsplan