Skolbanken Logo
Skolbanken

Hemmeslövs Förskolas plan mot Diskriminering & Kränkande behandling 2022/2023

Hemmeslövs förskola, Båstad · Senast uppdaterad: 7 september 2023

Alla ska känna sig välkomna till förskolan och olikheter ses som en tillgång för utveckling av verksamheten. Förskolan är en plats för barn och vuxna där alla känner sig trygga och känner medkänsla för varandra. Ingen vill bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling. Alla barn ska vara trygga på Hemmeslövs förskola.

Syftet med likabehandlingsplanen är att främja barns lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder samt förebygga och förhindra diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Likabehandlingsplanen bygger på FN:s barnkonvention och regleras av diskrimineringslagen och skollagen. En trygg miljö i förskolan är en förutsättning för att barn ska kunna utvecklas.

 

Undersöka

Vi deltar aktivt i barnens lek och är närvarande och lyhörda pedagoger som lyssnar in och samtalar med barnen vid alla rutinsituationer för att kunna identifiera om det förekommer diskriminering och kränkningar. Vårdnadshavarna får en inblick i vår verksamhet genom webbverktyget Unikum, föräldraråd och olika möten. Vi har även daglig kontakt med vårdnadshavarna i olika former, t.ex vid hämtning och lämning. Vi genomför barnintervjuer/observationer utifrån trygghet och trivsel i september och februari. Utifrån dessa bestäms ett fokusområde där vi sedan genomför observationer under två veckors tid. Hemmeslövs förskolas vårdnadshavare ska känna att de alltid kan vända sig till oss, alternativt rektor, om de upplever någon form av diskriminering eller kränkning.

 

Analysera

Utifrån vår observation och dokumentation som gjorts, utvärderar vi vår verksamhet och analyserar. Det genomförs för att upptäcka brister och orsakerna till dem.

 

Åtgärder

Utifrån analysen gör vi kartläggningar över verksamheten för att på så sätt synliggöra förbättringsområden, förebygga och främja arbetet och aktiviteter i verksamheten. En handlingsplan upprättas utifrån vad som ska åtgärdas, vem som är ansvarig, vad som ska genomföras och en tidsplan. Allt arbete med aktiva åtgärder ska ske i samverkan med barn och med alla anställda i verksamheten.

 

I det förebyggande arbetet lyssnar vi till barnen vid spontana och planerade aktiviteter, där barnen får möjlighet att uttrycka sig och känna delaktighet och inflytande i sin vardag.

I förebyggande syfte gällande pedagoger för vi olika diskussionsforum på:

  • Utvecklingsdagar
  • Apt
  • Kvalitetsmöte utifrån läroplanens normer och värden.
  • Barnkonventionen.
  • Aktuell litteratur och utbildning.

Då diskuterar vi förhållningssätt gentemot pedagog/pedagog, barn/pedagog, barn/barn samt vårdnadshavare/pedagog. Där går vi även igenom rutiner, riktlinjer och policydokument som ska gynna verksamheten och personerna i den.

 

Följa upp och utvärdera

Det sista steget är att följa upp och utvärdera handlingsplanen, analysen och åtgärderna i förskolans systematiska kvalitetsarbete. Utifrån resultatet ska vi kunna se en förbättring och att arbetet genererat erfarenhet som dokumenteras och implementeras i verksamheten.

 

Hemmeslövs förskolas mål 2022.11.01 – 2023-10.31

Vi strävar efter att skapa en värdegrund som ger barn en god självkänsla och social kompetens. Detta genom att vägleda barnen i deras sociala samspel tex turtagning, leken, olika känslor och konflikter. Vårt interkulturella förhållningssätt ska främja skilda kulturer genom ömsesidig respekt, öppenhet, jämlikhet och social rättvisa.

 

Ansvariga: Hemmeslövs förskolas pedagoger samt rektor.

 

 De sju diskrimineringsgrunderna hittar ni genom länken nedan:

 https://www.do.se/lattlast/vad-ar-diskriminering/sju-diskrimineringsgrunder/

 

 Hemmeslövs förskolas handlingsplan

Handlingsplan

 


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och

sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet,

intresse för och förmåga att uttrycka tankar och åsikter så att de kan påverka sin situation,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Kön
Könsöverskridande identitet eller uttryck
Etnisk tillhörighet
Religion eller annan trosuppfattning
Funktionsnedsättning
Ålder
Sexuell läggning
Hemmeslövs förskolas handlingsplan

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback