👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Karvsnitt

Skapad 2021-08-23 15:50 i Laröds skola Helsingborg
Grundskola 7 – 9
Karvsnitt är en gammal teknik för att skapa mönster och dekorationer på alla möjliga olika träprodukter. Det kan vara lock till askar och skrin, dekor på ett skaft eller helt enkelt en tavla att hänga upp.

Innehåll

Hur lägger vi upp det här då? Du ska börja med att sätta dig in i de olika teknikerna, hur man gör olika mönster och vilka verktyg som finns att använda. Det gör du fram till höstlovet. Därefter ska du bestämma dig för vilken/vilka tekniker du ska använda, vilket mönster eller vilken dekor du ska göra och på vilken produkt du ska göra det.

En bra start är att öva på det som kallas tvåsnitt. Här kommer en film om tvåsnitt. Pröva och lär! Titta sedan på Film nr 1 om tresnitt, där får du grunderna för att göra mönster på plan yta. Testa och pröva även detta innan då går vidare med Film nr 2 om tresnitt, där du utvecklar dina kunskaper. Ta gärna Film nr 3 också när du ändå är igång. Testa och pröva. 

Var noggrann i ditt arbete och rita upp ordentligt på träbiten. Var noggrann i mätning och var noggrann i ritning. Här är en länk om mönster, den kan du titta på först. Det blir mycket linjer att hålla reda på i nästa film om mönster 

Det finns naturligtvis fler tekniker. Du kan tälja like a boss, nu när du övat och börjar kunna det här. Bilden uppe till vänster kommer från den filmen. Ett bra tips om hur du kan göra Bokstäver har vi också hittat.