Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Introduktionsplanering 1 Rödklövern

183331 Förskolan Växthuset, Stockholm Farsta · Senast uppdaterad: 15 september 2023

Det här är den första planeringen i Farstas kommunala förskolors systematiska kvalitetsarbete. Totalt har vi fyra planeringar varav Introduktionsplaneringen är den första och sträcker sig fram till oktober då projektbeskrivningen skrivs. Planeringen används som en riktning för utbildningen och undervisningen samt för att koppla de observationer och dokumentationer som görs under introduktionsperioden.

Introduktionsperiod

Syfte med förskolans introduktion

Under introduktionsperioden ska vi lära känna varje barn, se vad de har för tidigare erfarenheter och intressen för att identifiera ett nuläge. Vi utmanar barnen i sitt lärande, deras intressen och erfarenheter tas tillvara. Samtidigt ska förskolan ge varje barn förutsättningar att utveckla sin identitet och känna trygghet i den. Förskolan ger varje barn en möjlighet att känna samhörighet i gruppen, de utvecklar en förmåga att lyssna och reflektera tillsammans med andra, både barn och pedagoger. Genom en tydlig information och kommunikation om mål och innehåll i utbildningen skapas förutsättningar för en god samverkan med hemmet. 

Vad sker under introduktionsperioden?

Varje barn ska känna att förskolan är till för dem, en plats dit de vill komma. De erbjuds en tydlig, tilltalande, tillgänglig och tillåtande miljö där utforskande, nyfikenhet, lek och lärande står i centrum. Samtidigt blir barnen en del av en gemenskap, de lär känna sin personal och de andra barnen i barngruppen. 

Planeringen används för att koppla lärloggar med observationer och dokumentationer vi samlar på oss under introduktionsperioden. Dessa använder vi sedan när vi går vidare och formulerar vår projektfråga i nästa planering.

Under introduktionsperioden iscensätter vi undervisningssituationer, där vi observerar barnens intressen samt hur de interagerar med aktiviteterna som erbjuds. Här introducerar vi samtidigt miljö och material, ute och inne. 

I samband med introduktionsperioden erbjuds vårdnadshavare möten och information kring förskolans utbildning.

 

Hur ska utbildningen genomföras? 

Hur organiserar vi för en utbildning som är tydlig, tilltalande, tillgänglig och tillåtande för alla barn? 

Vi kommer erbjuda meningsfulla och engagerade miljöer som ska locka barnen till eget utforskande men även samspel och reflekterande. Dessa miljöer ska vara föränderliga och estetiskt tilltalande. För att bibehålla arbetsro och koncentration i det barnen företar sig under dagen delar vi dem i mindre grupper. 

Hur förbereder vi oss för att arbeta utifrån en tydliggörande pedagogik?

Under introduktionsperioden är vi noga med att rutiner och planeringar följs och att materialet kommer på rätt plats. 

Vi jobbar med  bildstöd, veckoschema samt en miljö som talar om för barnen var och hur de kan använda det material som finns tillgängligt. Detta gör vi genom att märka upp lådor och hyllor med bilder och text som tydliggör var materialet finns och hör hemma. På så sätt blir miljön överskådlig, tillgänglig och tydlig för barnen. 

 

Hur förbereder vi våra lärmiljöer utifrån att barnen nyfiket och lekfullt får bekanta sig med läroplanens ämnesområden?

Vi dukar upp stationer och miljöer så att barnen lockas in i läroplanens ämnesområden (ex språk, matematik och naturvetenskap och teknik) samt inspireras att prova olika estetiska material och att använda materialen på olika sätt. 

Vi tänker att lärande sker transdisciplinärt, alltså att olika ämnesområden flyter in i varandra. Vartefter barnen blir trygga i verksamhetens struktur får barnen gärna flytta material mellan olika stationer för att utvidga och utveckla sina lekar.

Hur organiserar vi verksamheten för att lära känna varje barn, vad de har för tidigare erfarenheter och intressen?

Vi delar barnen i mindre grupper och roterar pedagogerna mellan grupperna så att alla får chans att lära känna alla. Vi ser lunch och samling, utöver undervisningssituationer, som bra tillfällen att samtala med barnen om projekt och annat barnen intresserar sig för, på eller utanför förskolan. 

 

Hur förbereder vi våra lärmiljöer utifrån att barnen nyfiket och lekfullt får bekanta sig med våra uppmärksammade utvecklingsområden från omeps skala för hållbarhet i förskolan? Beskriv vilka/vilken dimension ni kommer ha mest fokus på?

Vi tänkte låta barnen med deras sinnen få förundras över vad som växer i förskolans trädgårdsland samt se vad som finns i matväg i närområdet.  Målet är att öka intresset att följa grödornas process från jord till bord. Vi hoppas på att barnen med detta kommer få med sig medvetna val för en hållbar framtid.

 

Hur förbereder vi oss för att ge varje barn en möjlighet att känna trygghet och samhörighet tillsammans med andra, både barn och pedagoger?

Vi strävar efter att vara deltagande och tillgängliga pedagoger som finns nära barnen i deras lekar och projekt, både inne och ute.

Vi tycker att det är viktigt att barnen och pedagogerna samlas i helgrupp, för att alla ska se varandra och höra varandras tankar och åsikter. Vi har därför en gemensam samling före lunch där vi pratar om vad vi har gjort på förmiddagen, om gruppens namn, vilka barn som ingår i gruppen samt uppmärksammar barn och pedagoger som ingår i gruppen men som ej är närvarande. 

I år kommer barngruppen i stort sett hela barngruppen flytta in på en ny avdelning. De kommer få tre nya kompisar. Vi lägger även mycket tid och engagemang på att uppmuntra barnen att hjälpa, trösta och inkludera varandra i lek och rutiner. På Rödklövern är VI alla kompisar och låter ingen får känna sig utanför. 

Hur skapar ni ett förtroendefullt samarbete med vårdnadshavarna samt informerar om mål och innehåll i utbildningen? 

Vi lägger stor vikt vid trygga vårdnadshavare och ett gott samarbete med alla familjer. Vi vet att trygga vårdnadshavare ger trygga barn och uppskattar en öppen dialog kring både barnen och utbildningen.

Under introduktionsperioden lägger vi stor vikt vid att vårdnadshavare får information och återkoppling kring barnets vardag. Vi lägger ut bilder på lärlogg och ni är välkomna in på avdelningen.

Vi försöker också engagerar föräldrar att tillföra och vara delaktiga i vårt projekt. Vi brukar komma med någon uppgift som ni och barnen kan hjälpa till med. 

Vi skriver nyhetsinlägg och lärloggar i skolplattformen löpande varje vecka. Gå gärna in med ditt barn och titta på bilder. Barnen berättar säkert gärna om vad de har varit med om. Detta blir en fin dialog mellan förälder och barn.

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

visa respekt för individen och medverka till att skapa ett demokratiskt klimat, där barnen får möjlighet att känna samhörighet och utveckla ansvar och solidaritet

ta vara på barnens kunskaper, vetgirighet, vilja och lust att leka och lära samt stärka barnets tillit till sin egen förmåga,

ta ansvar för att utveckla en tillitsfull relation mellan förskolan och hemmen

vara tydliga i fråga om mål och innehåll i utbildningen för att skapa förutsättningar för barns och vårdnadshavares möjligheter till inflytande,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback