Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

4

Läsprojekt "Ossians ovanliga nanny"

Vidingsjöskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 28 oktober 2021

"Ossian", viskade hans lillebror. ”Tror du att Petronella är en häxa?” Ossian tänkte på sin och Samuels nya nanny. Han tänkte på hur hon fått regnet att bli sol och på tavlorna som blivit levande. Han tänkte på kalejdoskopet och på cykelkorgen som verkade rymma hur mycket som helst. ”Nej”, sa han sen, ”inte en häxa precis. Men…”

Period

 

Vecka 45-50

 

Bedömningsform

Hur ska det bedömas?

Lyssna på läsflyt.

Bokrecension i slutet av läsprojektet.

 

Bedömningsaspekter

Vilka kvaliteter bedöms?

Se matris nedan. 

 

Undervisning

Innehåll, material och arbetsformer för att träna

 

Läsa högt i par. 

Svara på frågor i Classroom efter varje veckas läsning. 

Diskussioner om innehållet i helklass.

Bokrecension i slutet av läsprojektet. 

 

 

Återkoppling

Hur får eleven veta hur arbetet går?

 

Skriftlig återkoppling på Unikum. 

Muntlig återkoppling under läsprojektets gång. 


Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt sätt

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till sammanhanget visar eleven god läsförståelse

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett utvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med mycket gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra välutveck­lade och väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett välutvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Matriser i planeringen
Läsprojekt Ossians ovanliga Nanny
Uppgifter
Bokrecension "Ossians ovanliga Nanny"

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback