Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

4 - 6

material, konstruktion och ritning

Vattholmaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 31 augusti 2021

Du ska göra en ritning på en produkt som ska fylla ett behov eller vara till någon nytta för de/den som ska använda den. Använd din fantasi och din kreativitet.

Teknikarbete 

Uppgift 

Du ska göra en ritning på en produkt som ska fylla ett behov eller vara till någon nytta för de/den som ska använda den. Du får bara använda de material som vi arbetade med i våras. Utgå från din tabell du gjort med de olika materialen (plast, glas, trä, papper, tyg, stål, järn) 

Fundera på vilken produkt du vill göraDet kan vara vad som helst egentligen, något som redan finns eller som du gör en egen variant på, eller något som du tycker borde finnas och som du tycker behövs. Tänk på att du ska kunna förklara vilket behov din konstruktion ska ha. Produkten ska helst innehålla alla de materialen som du har i din tabell. 

Gör en ritning på din konstruktion, börja med att skissa olika idéer på ett papper. På ritningen ska det framgå vilka material du valt och varför du valt dessa material på just det stället.  

 

Arbetsmoment 

  1. Skissa på ett papper olika idéer som du kommer på.

  1. När du vet vad du ska göra stämmer du av med mig innan du börjar göra din ritning 

  1. Gör din ritning, tänk på att vara noggrann. Tänk på att sätta ut mått och ange vilket material som ska vara på olika ställen (tips: färgkoda) 

  1. Skriv en förklarande text på hur du tänkt. 

 

 

 

Inlämning 

1) En färdig ritning som vem som helst ska kunna bygga utifrån.  

  • Gör den gärna från flera vinklar (framifrån, uppifrån, från sidan).  

  • Det ska också framgå vilket material som sitter på de olika ställena i din konstruktion. 

  • Måtten ska vara angivna i din ritning 

2) En förklarande text där du motiverar hur du har tänkt.  

  • Berätta om hur du kom fram till din produkt du valt. 

  • Tala om vilket behov din produkt fyller och vilken målgrupp som är tänkt ska använda den. 

  • Materialval Förklara varför du valt de olika materialen på olika delar av din konstruktion. Förklara vad de olika materialen har för funktion och hur de samverkar med varandra. 

  • Fördelar och nackdelar med din produkt. Resonera om vilka fördelar och nackdelar du kan tänka dig med din konstruktion för den som använder den, för samhället, och ur miljösynpunkt. 

 

 

 

 

 

 

Bedömning 

Jag kommer att bedöma: 

  • hur du gjort dina materialval,  

  • hur du bearbetat din idé till att det blir en färdig ritning 

  • Hur din ritning ser ut 

  • Hur du resonerar om fördelar och nackdelar med din produkt 

 

F 

E 

C 

A 

materialval 

 

Eleven kan beskriva och ge exempel  några ingående delar som samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion. 

Eleven kan förklara hur några ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion. 

Eleven kan förklara hur några ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion och visar   andra liknande lösningar 

 

 

 

 

 

Arbetetsprocessen 

 

Eleven kan genomföra mycket enkla teknikutvecklingsoch konstruktionsarbeten genom att pröva möjliga idéer till lösningar samt utforma enkla fysiska eller digitala modeller. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt  

Eleven kan genomföra mycket enkla teknikutvecklingsoch konstruktionsarbeten genom att pröva och ompröva möjliga idéer till lösningar samt utforma utvecklade fysiska eller digitala modeller. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt. 

Eleven kan genomföra mycket enkla teknikutvecklingsoch konstruktionsarbeten genom att systematiskt pröva och ompröva möjliga idéer till lösningar samt utforma välutvecklade fysiska eller digitala modeller. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt 

ritning 

 

Eleven gör enkla dokumentationer av arbetet med skissermodeller eller texter där intentionen i arbetet till viss del är synliggjord. 

Eleven gör utvecklade dokumentationer av arbetet med skissermodeller eller texter där intentionen i arbetet är relativt väl synliggjord. 

Eleven gör välutvecklade dokumentationer av arbetet med skissermodeller eller texter där intentionen i arbetet är väl synliggjord. 

Fördelar och nackdelar  

 

Du kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring tekniska lösningars fördelar och nackdelar för individsamhälle och miljö. 

 

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang dels kring hur några föremål eller tekniska system i samhället har förändrats över tid och dels kring tekniska lösningars fördelar och nackdelar för individsamhälle och miljö. 

 

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang dels kring hur några föremål eller tekniska system i samhället har förändrats över tid och dels kring tekniska lösningars fördelar och nackdelar för individsamhälle och miljö. 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Kunskapskrav teknik åk 1-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback