Ämnen:
Geografi
·
Årskurs:
7 - 9
Björkhagens skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 1 september 2021
Ht-2021, åk 7: Naturens egna krafter och processer omformar ständigt vår jord. Det kan leda till naturkatastrofer som jordbävningar, tsunamier, vulkanutbrott, översvämningar, ras och lerskred. Den pågående klimatförändringen kommer sannolikt att innebära att områden som redan har vattenbrist och torka kommer att öka. En stor del av jordens befolkning lever på sådana platser som är sårbara. I det här arbetsområdet ska du få lära dig mer om jordens endogena och exogena krafter och hur de påverkar och förändrar vårt landskap. Vi ska också titta på vad vi människor kan göra för att förebygga skadeverkningarna av den här typen av naturkatastrofer och de skillnader som finns mellan rika och fattiga länder. Under det här arbetsområdet kommer vi också att jobba med namngeografi.
Centralt innehåll
Geografiska förhållanden, mönster och processer
· Jordens endogena och exogena processer, samt hur dessa formar och förändrar landskapet.
· Rumslig utbredning av sårbara platser på jorden, till exempel områden som riskerar att återkommande drabbas av översvämningar, torka eller jordbävningar. Hur samhällsplanering och människans verksamheter påverkar sårbarhet och hur risker kan förbyggas.
· Namn och läge på platser och regioner som är relevanta för studierna av geografiska förhållanden, mönster processer och hållbarhetsfrågor.
Så här ska vi arbeta
Undervisningen kommer att utgå ifrån boken Geografi 7-9, Utkik, andra upplagan som är utgiven av Gleerups förlag. Vi kommer att använda oss av kortare avsnitt ur boken. Ibland kommer vi att läsa texterna tillsammans och vid andra tillfällen kommer ni att få arbeta med texterna på egen hand.
Vi kommer också använda oss av kortare filmer från Begreppa (inläsningstjänst) och sliplay.se. Det material som används kommer löpande att läggas ut på Teams.
Så här visar du vad du lärt dig
Vi kommer att ha två examinationer under arbetsområdet: onsdag den 29 september och onsdag den 13 oktober. Inför varje examination kommer ni att få ut ett dokument som beskriver det material vi har använt, vad ni ska kunna och vilka kunskapskrav vi kontrollerar vid respektive examination.
Innehåller inga läroplanspunkter
Innehåller inga uppgifter