Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Grey of the day

Allö förskola, Kristianstad · Senast uppdaterad: 8 september 2021

Med hjälp av arbetsmetoden GOTD- "Grej of the day" är syftet att väcka barnens nyfikenhet för kunskap och skapa ett lustfyllt lärande kring olika "grejer".

PLANERAD UNDERVISNING

1. Barnens behov

Kunskap är grunden till ett livslångt lärande. Genom materialet "Grej of the day- förskola" vill vi väcka barnens nyfikenhet för kunskap utifrån olika "grejer".  Det kan vara allt från Tyrannosaurus rex till bro. Genom arbetsmetoden GOTD får barnen utifrån korta undervisningsstunder skapa intresse och nyfikenhet som leder till kunskap om olika grejer.  

2. Konkretisera mål

Att ge varje barn möjlighet att utforska, se samband, ställa frågor och samtala om företeelser i omvärlden. Men även att utveckla barnens språk genom att erbjuda dem spännande och ny kunskap. För en del kommer det innebära att få uppleva, känna och utforska med sina sinnen, medan andra kommer utmanas mer verbalt utifrån sina förmågor.

3. Förväntat lärande

Att barnen visar intresse för att utforska och vågar prova på nya saker i planerade aktiviteter.

Att barnen visar intresse för ny kunskap genom att aktivt delta i aktiviteter.

Att barnen visar intresse och är aktiva genom att ställa frågor och komma med nya idéer.

Visar intresse och får kunskap om hur man kan söka efter mer/ny information, var kan man hitta den information man vill ha?

Att ny kunskap leder vidare till fördjupningar inom område som barnen visar intresse för.

4. Metod

Grey of the day kommer vi förkorta med GOTD.

Vi kommer kalla det för att vi "Grejar" när vi jobbar med GOTD.

Barnen delas in i tre olika undervisningsgrupper baserad på ålder och mognad. Grupperna kommer utformas och anpassas på olika sätt.

Ex: För de yngre barnen kommer det innebära att vara mer aktiva med sina sinnen och sin kropp, dvs att få göra, utforska, känna, titta och utifrån det få hjälp av en vuxen att sätta ord på det som sker. Olika ord och begrepp fokuseras på i olika aktiviteter.

De äldre barnen kommer få olika ledtrådar till vilken grej det gäller, både genom ord och bild. Vilken grej tror barnen det gäller? Lyckas de lösa ledtrådarna?  Efter det presenterar vi fakta kring "Grejen" och samtalar utifrån frågor tillsammans med barnen. Utifrån barnens intresse arbetar vi vidare och gör kopplingar genom sång, litteratur och GOTD. GOTD-kopplingarna leder vidare till andra grejer som på något sätt har anknytning till den grej man just grejat med. 

 

Dokumentationen som kommer bestå av bild och text kommer hänga i hallen så att både barn och föräldrar kan följa temat.


Läroplanskopplingar

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback