👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sex och samlevnad 8D

Skapad 2021-09-06 13:07 i Torpskolan Lerum
Grundskola 7 – 9 Biologi
Vi fortsätter arbetet med människokroppen men nu kommer vi in på sex & samlevnad. Vad ingår i detta?

Innehåll

Beskrivning av arbetsområdet

Biologi

 • Inhämta kunskap om människokroppen, puberteten, relationer, befruktning, preventivmetoder, sexuell läggning, sexuell identitet och sexuellt överförbara sjukdomar.
 • Diskutera, argumentera och ta ställning i frågor som rör sex och samlevnad.

Undervisningen kommer bestå i lärarledda lektioner, filmvisning, egen fördjupning samt diskussioner.

Vi använder bla Puls Biologi 272-295 (finns även på inläsningstjänst i din bokhylla) och 1177.se Filmer vi tittar på läggs ut på classroom.

Ett skriftligt test på E-nivå kommer vi ha på andra helklasslektionen v 37. Här ingår första delen i kapitlet som vi arbetat med på olika sätt. I boken är det s 272-282. Bla könsdelarna inkl funktion, sexualitet och menstruation ingår. Efter detta arbetar vi vidare inom området och kommer ha ett övergripande prov där man kan visa högre kvaliteter av sina kunskaper. Datum bestäms i klassen (to v 40).

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
  Bi
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • Centralt innehåll
 • Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.
  Bi  7-9
 • Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.
  Bi  7-9
 • Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.
  Bi  7-9
 • Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.
  Bi  7-9

Matriser

Bi
Biologi

Biologi

Ännu ej visat förmågan
E
C
A
Samtala och diskutera
Eleven kan samtala om och diskutera och med enkla motiveringar beskriva och ta ställning i frågor som rör ämnet biologi
Eleven kan samtala om och diskutera och med utvecklade motiveringar beskriva och ta ställning och föra diskussionen framåt i frågor som rör ämnet biologi
Eleven kan samtala och diskutera och med välutvecklade motiveringar beskriva ,ta ställning och föra diskussionen framåt i frågor som rör ämnet biologi. Eleven kan också bredda eller fördjupa sig.
Kunskaper och resonemang
Eleven har grundläggande kunskaper om biologi och visar det genom att ge exempel och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
Eleven har goda kunskaper om biologi och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
Eleven har mycket goda kunskaper om biologi och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag med god användning av biologins begrepp, modeller och teorier.