👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

RELREL01 Delmoment 1: Religion och identitet (SA21B)

Skapad 2021-09-06 22:08 i Campus Backa Katrineholm
Gymnasieskola Religionskunskap
Vad är religion egentligen och vilken funktion har den för människor? Vad är det som påverkar vilka vi är och vilken livsåskådning vi väljer? Du kommer att får lära dig om hur religion kan förhålla sig till olika delar av människors identitet såsom kön, sexualitet, etnicitet och socioekonomisk bakgrund. Du kommer också att lära dig om individers och gruppers identiteter och hur de kan formas i förhållande till religion och livsåskådning.

Innehåll

Delmoment 1: Religion och identitet (SA21B)

➡️ Allt lektionsmaterial finns i lärloggen med namnet "Lektionsmaterial: Delmoment 1"

 

Vecka 33

onsdag 18/8

Kursintro

+ Vad är religion? - era tankar

 

Vecka 34

onsdag 25/8

forts. era tankar om religion

Genomgång: Vad är religion? (del 1 - till slide 13)

 

Vecka 35

onsdag 1/9

INGEN LEKTION pga utvecklingssamtal

 

Vecka 36

onsdag 8/9

INGEN LEKTION pga lov

 

Vecka 37

onsdag 15/9

forts. genomgång: Vad är religion? (del 1 - från slide 10)

Titta på: "Himmel och jord: Varför finns religion?" (30 min)

 

Vecka 38

onsdag 22/9

Genomgång: Vad är religion? (del 2)

+ läs artikeln: "Sverige ett av världens minst religiösa länder"

+ lästips: "Svenskarna tror – men inte på Gud"

+ lektionsuppgift: Begrepp

 

Vecka 39

onsdag 29/9

OBS! Lektion till kl 13.45 pga skolfoto 

Genomgång: Vad är religion? (del 3)

Titta på: "Himmel och jord: Jakten på lyckan" (30 min)

 

Vecka 40

onsdag 6/10

Examinationsuppgift: Vad är religion?

→ Uppgiften finns även i lärloggen

 

Vecka 41

onsdag 13/10

forts. examinationsuppgift: Vad är religion?

 

Vecka 42

onsdag 20/10

forts. examinationsuppgift: Vad är religion?

+ inlämning

 

Delmomentet klart!

Uppgifter

 • Examinationsuppgift: Vad är religion?

 • Begrepp

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Religion i relation till kön, socioekonomisk bakgrund, etnicitet och sexualitet.
  Rel  -
 • Individers och gruppers identiteter och hur de kan formas i förhållande till religion och livsåskådning utifrån till exempel religiösa skrifter, traditioner, sociala medier samt historiska och nutida händelser.
  Rel  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven ger flera exempel på hur identitet kan formas i relation till religion och livsåskådning samt gör en komplex analys av denna relation i vilken eleven beskriver komplexa samband och drar välgrundade och nyanserade slutsatser. Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för hur religion kan förhålla sig till etnicitet, kön, sexualitet och socioekonomisk bakgrund.
  Rel  A
 • Eleven ger några exempel på hur identitet kan formas i relation till religion och livsåskådning samt gör en analys av denna relation i vilken eleven beskriver samband och drar välgrundade slutsatser. Eleven kan utförligt redogöra för hur religion kan förhålla sig till etnicitet, kön, sexualitet och socioekonomisk bakgrund.
  Rel  C
 • Eleven ger några exempel på hur identitet kan formas i relation till religion och livsåskådning samt gör en enkel analys av denna relation i vilken eleven beskriver enkla samband och drar enkla slutsatser. Eleven kan översiktligt redogöra för hur religion kan förhålla sig till etnicitet, kön, sexualitet och socioekonomisk bakgrund.
  Rel  E

Matriser

Rel
RELREL01 Delmoment 1: Religion och identitet (används ej)

Religion och identitet
Betyget E Eleven ger några exempel på hur identitet kan formas i relation till religion och livsåskådning samt gör en enkel analys av denna relation i vilken eleven beskriver enkla samband och drar enkla slutsatser. Eleven kan översiktligt redogöra för hur religion kan förhålla sig till etnicitet, kön, sexualitet och socioekonomisk bakgrund.
Betyget C Eleven ger några exempel på hur identitet kan formas i relation till religion och livsåskådning samt gör en analys av denna relation i vilken eleven beskriver samband och drar välgrundade slutsatser. Eleven kan utförligt redogöra för hur religion kan förhålla sig till etnicitet, kön, sexualitet och socioekonomisk bakgrund.
Betyget A Eleven ger flera exempel på hur identitet kan formas i relation till religion och livsåskådning samt gör en komplex analys av denna relation i vilken eleven beskriver komplexa samband och drar välgrundade och nyanserade slutsatser. Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för hur religion kan förhålla sig till etnicitet, kön, sexualitet och socioekonomisk bakgrund.

Rel
RELREL01 Delmatris - delmoment 1: Religion och identitet (SA21B)

Underlag saknas
E
➡️
C
➡️
A
EXAMINATION: Religion och identitet
Eleven ger några exempel på hur identitet kan formas i relation till religion och livsåskådning samt gör en enkel analys av denna relation i vilken eleven beskriver enkla samband och drar enkla slutsatser.
Eleven ger några exempel på hur identitet kan formas i relation till religion och livsåskådning samt gör en analys av denna relation i vilken eleven beskriver samband och drar välgrundade slutsatser.
Eleven ger flera exempel på hur identitet kan formas i relation till religion och livsåskådning samt gör en komplex analys av denna relation i vilken eleven beskriver komplexa samband och drar välgrundade och nyanserade slutsatser.
Eleven kan översiktligt redogöra för hur religion kan förhålla sig till etnicitet, kön, sexualitet och socioekonomisk bakgrund.
Eleven kan utförligt redogöra för hur religion kan förhålla sig till etnicitet, kön, sexualitet och socioekonomisk bakgrund.
Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för hur religion kan förhålla sig till etnicitet, kön, sexualitet och socioekonomisk bakgrund.