Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

F

Spökboll

Katarina Södra skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 17 september 2021

Spökboll

Pedagogisk Planering 

Elevgrupp: Årskurs 2

Varför – elevgruppens behov

Syftet är att erbjuda tillfällen till regelbundna fysiska aktiviteter i fritidshemmets verksamhet. Där barnen tränar motorik, samarbete. De tränar på att följa regler i en lek och att delta i olika lekar samt även träna sin empatiska förmåga.  

Vad – Konkreta mål

Att alla deltar och att det blir en aktivitet som barnen kommer att vilja spela igen. Att utveckla sin grovmotorik genom att springa, hoppa, lära sig att ta emot, fånga, kasta och undvika boll. Eleverna ska ha möjligheten att prova enkla lekar, lära sig regler, kunskap att kunna utföra aktiviteten och utveckla ett intresse för fysisk aktivitet.

Hur – Metod

Planen delas in i två planhalvor där bänkar ställs på mittlinjen. Bakom varje planhalva ställs bänkar för att avgränsa för spöket. Spökboll börjar med att varje lag utser ett spöke att stå bakom motståndarnas spökbänk. Anledningen är att någon behövs för att ta bollarna som hamnar i spökområdet. Spöket kommer in när det återstår en person från sitt egna lag.

Vi startar med en boll och efter stund tillkommer det fler bollar på planen. Bollarna får bara plockas upp och du får bara befinna dig på din egen halva. För att ta ut en motståndare kastas bollen mot personen. Rena direktträffar gälls. Blir man träffad blir personen spöke och går över till sitt spökeområde bakom motståndarna. 

Du kan ej bli spöke om bollen studsar innan eller om du skyddar dig med händerna. Spöket återkommer när det bara återstår en spelar från sitt lag. Är man sist kvar i laget får den personen gå eller springa med bollen. Game over när alla spelar i ett lag har blivit spöken.

Material som behövs 

Bänkar och bollar

Pedagogens utvärdering

Sammantaget gick aktiviteten bra. Barnen hade lyssnat på reglerna och det var inga oklarheter. Alla var aktiva och samarbetade bra. Aktiveten gav en blandning mellan rörelse och motorik. 

Elev Utvärdering

Välj en metod som passar gruppen. Vi använde oss av tumme upp, mittemellan samt tumme ner. Sedan frågade vi några utvalda varför dom tyckte så. "Det var kul för att man fick röra på sig", "Det var inget kul för jag tycker inte om att bli träffad av boll".

Vem leder/ansvarar för uppgiften: arbetslag 2 fritids              Datum: 2021


Läroplanskopplingar

Samtala, lyssna, ställa frågor samt framföra egna tankar, åsikter och argument om olika områden, till exempel etiska frågor och vardagliga händelser.

Skapande genom olika estetiska uttrycksformer, till exempel lek, bild, musik, dans och drama.

Normer och regler i elevernas vardag, till exempel i lekar och spel, och varför regler kan behövas.

Initiera, organisera och delta i lekar av olika slag.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback