👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Miniröris 5 & 7

Skapad 2021-09-22 15:27 i Förskolan Tomtberga Östhammar
Förskola
Vi kör miniröris på måndagar i lekhallen med femåringarna. Vi har valt att använda oss av miniröris 5 till en början då vi upplever att den har bra rörelser. Efter ett tag tänker vi gå över till nyintroducerade miniröris 7

Innehåll

Bakgrund:

Vi har precis inlett hösten med att ha femårsdagar i vår lekhall då vi försöker minska barngrupperna genom ny organisation på förskolan. Det är 10 femåringar från två avdelningar som är där på måndagar och tisdagar. Vi har valt att lägga ett miniröris pass på måndagar efter samlingen. I år jobbar vi med ett gemensamt tema över hela förskolan, Barbafamiljen, vi knyter an våra aktiviteter till de olika karaktärerna.

Mål & syfte:

Miniröris från Friskis & svettis är en lagom blandning av pulshöjande övningar och samtidigt lugna & långsamma rörelser. När vi kör ett pass får vi träna på samarbete i olika övningar, vi tränar koordination & balans samt att vi får träning i att lyssna och ta instruktioner. Det ingår även delar när det är mer fritt och vi kan dansa loss och slappna av tillsammans. När vi tränar och har kul tillsammans växer också gruppgemenskapen. 

Metod:

Varje måndag när vi har lekhallsgrupp kör vi ett pass precis efter morgonsamlingen, där pratar vi även om att när vi har miniröris så har vi med oss Barbastark som tycker om att träna sin kropp och Barbafin som tycker det är viktigt att lära känna sin kropp och bli medveten om hur den fungerar. Barnen är fortfarande fulla med energi och tycker det är kul men jobbigt att köra hela passet. Det avslutas med nedvarvning och medan de ligger ned och vilar hämtar jag vatten och ställer fram glas, nästan alla är svettiga och törstiga efteråt. 

Jag leder passet och är ensam vuxen den här stunden, det känns tydligt för barnen att det bara är en person de ska ska titta och lyssna på för att se vad det är för rörelse eller övning just nu. Jag är aktiv själv och studsar runt och blir svettig, lite glada tillrop för att peppa barnen och kommentera att jag ser att de blivit bättre och bättre på övningarna. 

Dokumentation:

Det är nackdelen med att vara själv och köra mini-röris att det inte blir några bilder tagna, men de skulle nog ändå bli rätt suddiga. Varje måndagseftermiddag skriver jag unikuminlägg till barn och vårdnadshavare så då brukar jag skriva lite om hur passet har fungerat den gången.

Utvärdering:

Kommer ske på planeringsdagen i januari när vi även ska se över hur vi ska arbeta vidare under våren. Sker även delvis under terminens gång men inte i skriftlig form.

Kopplingar till läroplanen

  • motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,
    Lpfö 18
  • utmanas och stimuleras i sin motoriska, sociala, emotionella och kognitiva utveckling,
    Lpfö 18