Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Fåglar i vårt närområde

Kungsgårdens fsk, Sandviken · Senast uppdaterad: 21 januari 2022

Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Den ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn. Miljön ska vara tillgänglig för alla barn och inspirera dem att samspela och att utforska omvärlden samt stödja barnens utveckling, lärande, lek och kommunikation. Utbildningen i förskolan ska planeras och genomföras på ett sådant sätt så att den främjar barnens utveckling, hälsa och välbefinnande. Förskollärare har därmed ett särskilt ansvar i utbildningen som arbetslaget genomför gemensamt. I undervisningen medverkar även andra i arbetslaget, t.ex. barnskötare, till att främja barns utveckling och lärande.

Planering 

Prioriterat läroplansmål 

  • Förståelse för samband i naturen och naturens olika kretslopp, samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra.
  • Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra.
  • Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

Trygghet och studiero

"förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra"

Lek och lärande

"förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans"

Inkluderande lärmiljöer

"får förutsättningar för att utvecklas, leka och lära och samtidigt stimuleras att använda hela sin förmåga"

Inkludering och likabehandling

"respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna"

Förskola och hem

"föra fortlöpande samtal med barns vårdnadshavare om barnets trivsel, utveckling och lärande samt genomföra utvecklingssamtal"

Var är vi?

  •  Barnen har börjat visa intresse för fåglar efter en promenad. Vi börjar temat med att fråga barnen vad är en fågel? Vi skapar oss en uppfattning om vad barnen vet om fåglar för att kunna spinna vidare på temat.

Hur ser det ut i utbildningen när vi nått målen? 

  • Vi vill väcka barnens intresse för fåglar, att det finns olika sorters fåglar och vad de äter
  • Vilka färger, storlekar  och kroppsdelar de har.
  • Omvårdnad om levande djur.
  • Tecken för fåglar och färger.
  • Vi ska uppmuntra ,stimulera ,främja och utveckla barnens språkutveckling.
  • Vi vill ge barnen möjlighet att utveckla sin förmåga till empati och omtanke om allt levande runt omkring oss.

Hur gör vi?

Vi vill väcka barnens intresse för fåglar genom att titta på vad vi har för fåglar i vårt närområde. Vi kommer att sätta upp en fågelmatare utanför vårt hallfönster. Där kan barnen stå och titta på vilka fåglar som är där och äter. På fönstret sätter vi upp bilder på de arter vi ser. I fönstret har vi kikare och fågelböcker tillgängligt. Barnen får vara med när vi gör egen fågelmat och naturligtvis följa med ut och fylla på fågelmataren. På det sättet känner barnen ansvar och empati att vi måste hjälpa fåglarna att få tag på mat när det är mycket snö och kallt ute. Vi läser böcker, sjunger, ramsar och skapar fåglar i olika material. Vi arbetar med AKK och tecken och bildstöd i vårt dagliga arbete  med barnen. 

Fördela ansvaret över aktiviteter, grupper, material och dokumentation.

Samlingar: I samlingen berör vi olika aspekter av temat där barnen ges möjlighet att återbesöka och reflektera i syfte att skapa delaktighet och gemenskap. Upptäckarglädje och lust att lära är en självklarhet hos barnen. Att uppleva och tolka omvärlden med alla sinnen integrerar kunskaper i naturvetenskap och teknik på ett självklart sätt. Vi sjunger sånger om fåglar och vi som personal turas om att hålla i samlingar. 

Närmiljö: Vi utforskar vår närmiljö i jakt på fåglar. Vi besöker skogen, lekparken och går på promenader.

Ateljén: Barnen får skapa gemensamma och egna alster utifrån temat fåglar genom att använda olika material och tekniker.

Språk och kommunikation: Vi gör iordning bildstöd och tecken utifrån vårt tema. Litteratur, sång, rim och ramsor som är relevanta för temat kommer att användas. Även I-Pad,och UR kommer att användas. Vi sätter ord på det vi gör. Orden som ger möjlighet att förstå och förklara det som finns i naturen och i den mänskliga miljön blir en naturlig del av ordförrådet hos barn som får stöd och uppmuntran i lärandet.

______________________________________________________________________________________________


Läroplanskopplingar

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

får förutsättningar för att utvecklas, leka och lära och samtidigt stimuleras att använda hela sin förmåga,

föra fortlöpande samtal med barns vårdnadshavare om barnets trivsel, utveckling och lärande samt genomföra utvecklingssamtal, och

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback