Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

8

När hundarna kommer

Maria Parkskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 3 oktober 2023

Vi läser Jessica Schiefhauers bok "När hundarna kommer" med efterföljande analys av boken. Vi arbetar både gemensamt och enskilt i såväl skrift som genom diskussioner.

Vi läser boken När hundarna kommer av Jessica Schiefhauer och jobbar med att sätta ord på hur karaktärer och miljö beskrivs i boken. Samtidigt fokuserar vi på att analysera hur olika karaktärer i boken påverkar varandra genom sina agerande och hur de tilltalar varandra. Bokens innehåll är löst baserat på mordet på John Hron och därför sätter vi även den händelsen i fokus när vi samtalar om boken. Därför innefattar också diskussionerna psykologiska infallsvinklar om hur vi kan bli påverkade av vår omgivning.

 

Som fördjupning och större förståelse av boken kommer vi även att lyssna på SR:s radiodokumentär om Mordet på John Hron för att kunna dra paralleller och jämförelser med boken.

 

SYFTENA ÄR ATT DU SKA TRÄNA UPP DIN LÄSFÖRSTÅELSE SAMTIDIGT SOM VI FÅR INBLICK I HUR LÄTT VI KAN BLI MANIPULERADE OCH PÅVERKADE AV VÅR OMGIVNING. LIKASÅ LÄGGS DET STOR VIKT VID ATT DU KAN ANALYSERA OCH VISA ATT DU FÖRSTÅTT BOKENS INNEHÅLL BÅDE GENOM SKRIFT OCH DISKUSSION.

 

Under läsningens gång kommer du ha möjlighet att reflektera över din läsning både i skrift och tal. I dina läsinstruktioner (se Classroom) behöver du vara aktiv med att skriva ner dina reflektioner under läsningens gång och att träna på att plocka ut lämpliga citat som ska hjälpa dig att ge exempel på hur du tänkt när vi diskuterar och analyserar.

Boken kommer att delas upp i fyra delar och du kommer att få läsinstruktioner till varje vecka i ditt Classroom.

EXAMINATION

Som avslutning på boken kommer ni att skriva en uppsats där n i visar er förståelse av boken.


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Gemensam och enskild läsning. Strategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syfte, avsändare och sammanhang. Att urskilja innehåll som kan vara direkt uttalat eller indirekt uttryckt i texten.

Sammanfattning av texter.

Analys av texter med koppling till upphovsperson, tid och andra texter samt utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor.

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Olika former av samtal. Att delta aktivt, uttrycka känslor, tankar och kunskaper, lyssna, ställa frågor och föra resonemang, samt formulera och bemöta argument.

Att leda ett samtal och sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Epik, lyrik och dramatik. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i berättande och poetiska texter. Bildspråk, gestaltningar, parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Ord och begrepp för att på ett varierat sätt uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback