Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 3

Värdegrundsarbete på Grön Larv Ht-21

Termiten, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 7 september 2022

Arbetet med värdegrunden handlar om att utveckla ett förhållningssätt. Förhållningssättet ska bygga på grundläggande demokratiska värderingar och genomsyra den pedagogiska vardagen såväl i undervisningen som i alla formella och informella möten och aktiviteter. Med fokus på barnens bästa kommer vi att beskriva vad vi pedagoger har för förhållningssätt och hur våra olika miljöer formas för att intressera barnen.

 

Värdegrundsarbetet på Grön Larv 

Läroplansmål

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:

  • öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,
  • förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,
  • respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna,
  • ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och aktivt delta i samhället,
  • intresse för och förmåga att uttrycka tankar och åsikter så att de kan påverka sin situation,
  • förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan,

 

Varför? 

Försöka skapa goda förutsättningar för att främja arbetet med normer och värden samt delaktighet och inflytande i barngruppen. Vi vill att barnen skall lära sig att alla är olika men lika bra oavsett kön, etnicitet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Att alla barn är värdefulla. Kunna samarbeta, vara delaktiga, känna trygghet och vara hjälpsamma mot varandra. Att alla har rätt att uttrycka sina känslor och åsikter, samt möta och lösa konflikter. 

 

Hur ska undervisningen genomföras? 

Värdegrundsarbetet är en ständigt pågående process under hela utbildningstiden inte bara vid specifika undervisningstillfällen. Pedagogernas förhållningssätt och förskolans olika miljöer är det som blir undervisningen i detta arbete, där eget val av aktivitet och olika lekar som till exempel rollekar tar stor plats i förskolans utbildning. Vi kompletterar detta arbete med extra insatser som olika temadagar, till exempel Fn-dagen, Dibbers hjärtedag/aktivitetsdag/forskardag,  Alla hjärtans dag och Rocka sockorna med flera. Vi kommer även använda oss av kompisböckerna både de vanliga och barnkonventionens, där Kanin och Igelkott är huvudfigurer. Vår "Plan mot diskriminering och kränkande behandling ligger även till grund för vårt värdegrundsarbete.

 

Pedagogernas förhållningssätt på Grön Larv under en exempeldag

Vårdnadshavare är välkomna att följa med sitt barn in på avdelningen och möta oss pedagoger för överlämning och ge eventuell information. Där möts de av pedagogerna och hälsas välkomna, framförallt så att barnet får känna sig sedd. (Nu medans det fortfarande är sommarvärme ute så lämnas barnen utomhus.) Barnen leker efter eget val med närvarande pedagoger i rummet tills det blir dags för samling. Barn och pedagoger plockar undan i rummet och samlas därefter på samlingsmattan som är formad så att man sitter och kan se alla som är där. En pedagog håller i samlingen där vi går igenom vilka barn som är här idag, veckodag ibland även årstid och månad samt väder, vädret pratar vi om för barnen ska bli införstådda vilka kläder man kan behöva ha på sig när man ska gå ut. Vi går även igenom hur dagen kommer se ut med hjälp av bildstöd (olika bilder för dagens händelser). Under denna samlingsstund är barnen delaktiga med att svara och berätta vad som sker och ska hända. Vi sjunger dagligen kompissången och namnvisan samt äter frukt. 

 De barn som ej har blöja går på toaletten/pottan med en pedagog, övriga barn och pedagoger går ut till klädhallarna. Där barnen får tid och möjlighet att träna klä på sig själva samt hjälpa sina kompisar. Sen går vi ut på gården, pedagogerna är närvarande, ibland som medforskare eller deltagare i en lek, ibland som observatör allt beroende på vad som händer ute på gården. En del barn vill att man är med och leker, andra barn vill sitta i famnen en stund.  

 När vi kommer in igen är det avklädning med hjälpande händer från oss till dem som behöver. Vi går in i mindre grupper för att övergången ska bli så lugn som möjligt och barnen får den tid som behövs. Toalett/pottbesök och blöjbyten och tvätta händerna med den mindre gruppen som därefter samlas på mattan och i väntan på att alla barn kommit in så sjunger vi, gör fingerramsor eller någon sånglek. En av pedagogerna hämtar maten under tiden ofta tillsammans med en-två barn. Måltiden presenteras och intas. Alla barn oavsett ålder har kniv och gaffel en del har sked som komplement. Barnen får hjälp efter behov, en del skär sin egen mat. Måltiden serveras med alla tillbehör, men barnen avgör själva vad dem vill äta eller smaka på. 

 Efter maten tvättar barnen själva eller med hjälp av oss händer och mun. De som skall sova går in på vilan med en till två pedagoger allt beroende på vilka behov som föreligger. Tredje pedagogen plockar undan efter lunchen och barnen som inte skall sova vistas i ett av rummen och leker. De barn som inte sover har avslappningsvila vilket innebär saga via högläsning eller digital berättelse samt avslappningsmusik. Vi pedagoger går på rast omväxlande och barnen gör egna val av aktivitet i två av rummen under tiden. De sovande barnen börjar vakna eller väcks. När alla kommit upp och fått nya blöjor äter vi mellanmål. Beroende på årstid och väder går vi antingen ut på gården igen eller stannar kvar inne och då är vi stora lekrummet där pedagogerna har bra översikt och medlekarmöjligheter eftersom en pedagog går hem kl. 15.00. När klockan är 16.00 kommer de äldre barnen över till Larvens gård vid utomhusvistelse. Om vi är kvar inne så slår Grön och Gul larv ihop sig allt för bästa personaltäckning för att möta upp vårdnadshavare och lämna över barn. För att ha rätt information till vårdnadshavarna om delar av barnens dag finns en mat-/sov-/toalett-lista.

Vårt mål som pedagoger är att vara lyssnande, närvarande och delaktiga i barnens utbildning för att uppmuntra, utforska och utmana. 

 

Undervisningsmiljöerna på Grön Larv, stora lekrummet

Interaktioner

Vilka samspel är möjliga? Hur kan barnen relatera till varandra i rummet? Hur kan barnen samspela med pedagogen i rummet?

I detta rum finns flera olika områden som ger möjlighet till samspel, men även enskild lek. Rummet har öppen yta med olika lärmiljöer inbakade, så att barnen får inflytande att själva kunna välja vilken aktivitet som de vill ägna sig åt samt få lockas och bli influerade av varandra till lek tillsammans. En pedagog eller fler är närvarande i rummet, antingen observerandes, medutforskande i barnens lek samt som stöd i de olika momenten som sker, tex vid konflikthantering, funderingar eller vid andra behov, kanske bara en kram eller sitta i pedagogens knä och få sina känslor bekräftade, för att sedan återgå till leken.

Aktiviteter

Vad är möjligt att göra i detta rum? Vilken typ av aktivitet är möjlig i detta rum? Vilka är omöjliga?

Barnens fantasi sätter inga gränser, i detta rum finns våra olika lärmiljöer utformade som är efter barnens intressen och vetgirighet, där de flesta aktiviteter är möjliga. Det kan vara rollekar, rörelse och dans, lyssna på musik, sjunga, samspel och interaktion med hjälp av barnens verbala förmågor samt genom bilder som sitter på våra väggar samt tecken som stöd.

Verktyg

Vilka verktyg och föremål har barnen tillgång till i rummet?

* Bilar i olika storlekar och former samt andra fordon som tex flygplan.

* Bil bord där barnen kan köra bilarna och på golv/matta.

* Djurfigurer, människofigurer som kan användas i leken samt för att locka barnen till samtal om deras funderingar med varandra samt med pedagogen i rummet.

* Samlingsmatta där det finns möjlighet för barnen att få använda sig av det material som vi har till samlingen ( Dessa står på hyllor som barnen kan se och peka på, så en pedagog kan ta ner vid önskemål från barnen.)

* Hemvrå: Dockor/dockvagnar som barnen kan använda till sin rollek.

*Utklädningskläder.

* Mat, bestick, tallrikar, kastruller, stekpanna, olika matlagningsredskap, köksförkläde, spis, matbord med stolar, soffa etc.

* Digitalisering, dans och pedagogiskt material via I-pad.

* Matbord finns tillgängligt i rummet där barnen kan sitta och ägna sig åt diverse aktiviteter. 

 

Kreativitet

Är rummet "färdigt" eller finns det utrymme för barnens innovationer i detta rum? Är det möjligt för barnen att förändra rummet i fråga om någon av de uppräknade aspekterna?

Våra lärmiljöer är genomtänkta och utformade så att det alltid ska kunna finnas möjlighet för barnen att få vara delaktiga och ha inflytande samt kunna påverka sin eget lärande. Det finns alltid möjlighet att ändra och utforma miljöerna så de ligger nära barnens behov, nyfikenhet, intressen samt vetgirighet. 

Hur ska reflektion tillsammans med barnen organiseras?

Vid samlingar, under barnens lek, vid matsituationer etc. Alla barn har rätt att få bli sedda och få möjlighet till delaktighet. Vi pedagoger måste se till att vara lyhörda, inkännande och ha ett öppet sinne för barnens funderingar och genom det ha öppen dialog/ kommunikation med barnen genom språk, vare sig det är verbala eller genom kroppsspråk, peka på bilder som sitter på våra väggar, bilder från verksamheten via I-pad etc.

 

 

För vem/vilka ska undervisningen genomföras?

För barn födda 2019,2020 och 2021

 

Av vem? (Vem ansvarar för genomförande, dokumentation med mera)

Vi är tre pedagoger på avdelningen som alla tar ansvar för det som genomförs.  

 

 

_____________________________________________________________________ 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback