👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Planerande av vandring eller paddlingstur - År 9.

Skapad 2021-09-29 15:57 i Victoriaskolan Grundskolor
Grundskola 9 Idrott och hälsa
Planering av vandring eller paddlingstur med övernattning.

Innehåll

År 9 - Uppgift Friluftsliv 

 
Ni ska planera en hajk med övernattning. Ni väljer ETT av följande alternativ och planerar er hajk utifrån förutsättningarna. 
Förhållandena som gäller under hajken är följande: 
 

Alternativ 1 

Ni ska ut på vandring i skogsmiljö. Ni börjar gå kl. 09 på morgonen och beräknas vara färdiga kl. 12 dagen efter. Det är höst och relativt goda väderförhållanden, ca 10 grader varmt och uppehåll, men med risk för vissa regnskurar. Det kommer finnas möjlighet att fylla på vatten under hela vandringen men det finns inte möjlighet att fylla på med mat. 
 
Alternativ 2 
Ni ska ut på paddlingstur i skärgården. Ni börjar paddla kl. 09 på morgonen och beräknas vara färdiga kl. 12 dagen efter. Det är sommar och relativt goda väderförhållanden, ca 20 grader varmt och uppehåll, men med risk för vissa regnskurar. Det kommer finnas möjlighet att fylla på vatten under hela vandringen men det finns inte möjlighet att fylla på med mat. 
 
 
Följande delar ska besvaras i arbetet: 
 
 • Klädsel
  • Vilka kläder/skor har du på dig och varför har du valt dessa?
 • Packning:  
  • Vilken typ av förstärkningskläder bör finnas med i ryggsäcken? Motivera varför du valt dessa (t.ex. regnkläder, extra strumpor, extra tröja, extra skor etc.).  
  •  Vilken övrig material är lämplig att ha med sig? Tänk på att behoven och sätten att packa på är olika beroende på om du väljer vandring i skogen eller paddling i skärgården.  (t.ex. första hjälpen-kit, stormkök, flytväst etc.)
  •  Du ska även packa ner mat anpassad för vandringen. (frukost, lunch, middag samt mellanmål). Redogör för vad du ska äta vid varje måltid samt varför du tycker det är lämplig mat (totalt tre måltider samt mellanmål).
  •  Glöm ej att tält/vindskydd ska ingå i packningen. 
  •  Du ska dessutom berätta hur du fördelar packningen i ryggsäcken och varför du valt att göra på det sättet.  Du har en ”normalstor” ryggsäck till förfogande (40-60 liter), tänk därför efter en extra gång innan du packar ner någonting.   
 
 
 • Skadeförebyggande: 
 • Välj två av följande skaderisker. Beskriv hur de kan undvikas, samt hur de åtgärdas om olyckan är framme.
 • Alternativ: skärskada, skavsår/skoskav, brännskada, köldskada, ben/armbrott.
 • För mer info, se länken nedan. 

 

Arbetet ska vara på 1-2 sidor (Times New Roman, enkelt radavstånd, storlek 12) och skrivs individuellt.  Glöm inte att källhänvisa till de källor du använt. 
 
TÄNK PÅ ATT MOTIVERA ERA SVAR!!! 
 
 
TIPS OCH LÄNKAR:
 
 
Tips när man packar en väska: 
 1. Tunga saker packas närmast ryggen och högt upp i ryggsäcken – detta för att göra balans/stabilitet så bra som möjligt. 
 1. Viktiga saker i lättåtkomliga fack – t.ex. vatten, solglasögon, första hjälpen-kit, snacks etc. 
 
Kläder (lager på lager) 
Förslag på utrustning, kläder etc 
 
rslag på hur man packar inför dagstur: 
 
rslag på hur man packar inför paddling: 
 
Friluftslivshäftet LÄNK 
 
 
 

Matriser

Idh
Planera vandring - År 9

E
C
A
Anpassa friluftsaktiviteter
Eleven planerar och genomför friluftsaktiviteter med viss anpassning till olika förhållanden, miljöer och regler.
Eleven planerar och genomför friluftsaktiviteter med relativt god anpassning till olika förhållanden, miljöer och regler.
Eleven planerar och genomför friluftsaktiviteter med god anpassning till olika förhållanden, miljöer och regler.
Förebygga skador
Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge enkla beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.
Eleven kan på ett relativt väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge utvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.
Eleven kan på ett väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge välutvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.