👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Filosofisk metod

Skapad 2021-09-29 23:04 i UPPLANDS-BROGYMNASIET Upplands-Bro
Gymnasieskola Filosofi
I det här momentet ska vi jobba med det som kallas språkfilosofi eller filosofisk metod. Vi ska lära oss grunderna till hur filosofer jobbar: semantik och argumentationsanalys.

Innehåll

Under det här momentet ska vi lära oss om språkfilosofi, eller filosofisk metod. Ni ska lära er grunderna i hur filosofer jobbar med argumentationsanalys. För att kunna göra det behöver ni lära er ett par centrala begrepp. Det ni lär er om dessa centrala begrepp kommer ni att samla i en egen ordlista!

Vi kommer oxå jobba med argumentationer. Vi är vana vid att argumentera i skolan. Vi säger vad vi tycker och förklarar varför. Inom filosofin gäller det att vara extra tydlig och noga så därför kommer vi gå igenom argumentationens delar och vad en bra (sund) argumentation är, innan vi jobbar med att analysera och skapa egna argumentationer. 

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Språkfilosofi. Grundläggande begrepp, till exempel tolkning, precisering och definition. Teorier om språkets funktion och mening. Begreppsanalys och argumentationsanalys utifrån både språkfilosofisk och logisk förståelse av argumentationens konstruktion.
    Fio  -