Skolbanken Logo
Skolbanken

Pedagogisk planering Nordan Jutarums förskola läsåret 21-22 STRUL OCH KUL I VIDA VÄRLDEN

Jutarums förskola, Halmstad · Senast uppdaterad: 29 augusti 2022

Pedagogisk planering Nordan Jutarums förskola läsåret 21-22 Strul och kul i vida världen

STRUL OCH KUL I VIDA VÄRLDEN

Syfte/Mål

Övergripande syfte för hela förskolan

Utifrån föregående års utvärderingar ser vi att vi behöver arbeta medvetet med värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald. Vårt syfte är att barnen på vår förskola på ett utmanande och roligt sätt ska få uppleva, undersöka och utforska hur vår vardag präglas av mångfald. Vi använder såväl analoga som digitala metoder och med detta som utgångspunkt vill vi erbjuda en undervisning utifrån läroplanens alla målområden. Vi har 4 utvalda läroplansmål som vi sett att vi behöver rikta extra fokus mot utifrån föregående års utvärdering och det är följande:

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:

  • sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet
  • ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
  • förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,
  • förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

Avdelningens syfte 

Eftersom vi ser ett behov på Nordan av att arbeta med olika språkljud har vi valt en metod som kallas Praxisalfabetet. Den innebär att man inte fokuserar på själva bokstäverna utan på språkljudet och bilden som symboliserar ljudet. tex en droppande kran för ljudet D - det doppar och då låter det  D, D ,D.

Till bilderna och ljuden som vi fokuserar på kopplar vi aktiviteter att forska vidare i, både praktiskt, i samtal och reflektion utifrån barnens intressen. Där ser vi att genom vår undervisning och forskning på olika sätt får vi in våra läroplansmål. Vi kommer under året också att fortsätta förra årets arbete mesocialt och miljömässig hållbar utveckling, då vi har sett att det gynnar alla i vårt samhälle att framtidens vuxna vet hur vi tar hand om vår värld och varandra. 

 

Stöd i vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet

Vårt arbete grundar/stödjer sig bland annat på följande: 

Pedagogiska relationernas betydelse för barns utveckling och lärande (Sven Persson Malmö Högskola)

Interkulturellt arbete i förskolan -Med läroplanen som grund (Jonas Stier och Bim Riddersporre)

Digitalt meningsskapande i förskolan. (Erika Kyrk Seger)

 

Planera och genomföra

En barn- och kunskapssyn som utgår från att barn är kompetenta, och ges möjlighet att bli sitt bästa jag under hela dagen: 

På Nordan utgår vi från att barn är kompetenta och kan mer än vad de tror. En hjälpande hand sträcks ut vid behov så att de känner att de kan lyckas i sin vardag. 

 

Ett projekterande arbetssätt med en utforskande och utmanande undervisning för att få synliggöra tankar, ställa hypoteser och få pröva dem: 

Både i våra projekt och övrig undervisning under dagen utgår vi från barnens erfarenheter och intressenGenom observationer, samtal och dialog utformar vi verksamheten så den blir anpassad efter barnens utveckling. 

 

Olika gruppkonstellationer som möjliggör dialog, reflektion, att påverka undervisningen och lära tillsammans: 

Vi arbetar under dagen i olika konstellationer för att alla ska synas och få komma till tals. Det är storgrupp, små grupper och enskilt. Vi lär alla av varandra på olika sätt under hela dagen. 

 

Barns delaktighet och inflytande 

Vår utgångspunkt för arbetet är barnens intressen och utveckling där de tillsammans med oss pedagoger har möjlighet till inflytande och delaktighet. 

 

Kreativitet och de hundra språken med variation av material, tekniker och arbetsformer   

Vi erbjuder barnen genom vårt val av projekt, praxisalfabetet och forskningsuppgifter kring själva bilden till varje ljud, möjlighet att arbeta med alla sina sinnen och förmågor på olika sätt. 

 

Lärmiljöer som är Tilltalande, Tillgängliga, Tillåtande, och Tydliga samt möjliggör undervisning mot alla mål under hela dagen.

Vi utformar lärmiljöerna på Nordan efter barnens intressen och behov. På våra lärväggar syns barnens lärande och det projekt vi arbetar med för tillfället. 

 

Vårdnadshavares möjlighet till inflytande 

Vi erbjuder föräldrar delaktighet i vår verksamhet genom avdelningens lärlogg i unikum, barnens lärloggar, tamburkontakt , utvecklingssamtal och föräldramöte. 

 

 

Undervisning under hela dagen

I våra vardagssituationer tar vi tillfällen i akt att arbeta aktivt med våra prioriterade mål – tex matematik i hallen  (sortering, par, räkna hur många vi är, rumsuppfattning osv) Värdegrund vid måltid (Vänta på sin tur, dela med sig, talutrymme så alla blir sedda och får ta plats)

Välkomnande över hela dagen:

Vårt mål är att alla barn ska känna sig välkomna och bli personligt mötta varje dag när de kommer till förskolan. Då vi sätter stor vikt vid mottagandet vill vi att man undviker att lämna/hämta under våra måltider då vi har svårt att lämna barnen som sitter till bords. Vid restriktioner under pandemin sker det personliga mottagandet i dörren in till avdelningen efter att man som vårdnadshavare ringt på dörrklockan i tamburen.

Lek:

Den fria leken är otroligt viktig för barns utveckling och lärande och vi är närvarande pedagoger för att fånga upp intressen och stötta barnen i samspel och relationer. Vår lekmiljö ska erbjuda material som utmanar barnen i nyfikenhet och lärande och våra miljöer ska bilda ett komplement till den lekmiljö barn har i hemmet.

Måltider:

Att äta ska vara en lustfylld och naturlig upplevelse för våra barn där gemenskap och samspel får ta plats. Vi tar tillfället i akt att ha pedagogiska samtal med barnen kring hälsa och välbefinnande och även kring pågående aktiviteter barnen varit med om. Vi arbetar för att barnen själva ska våga och vilja smaka nya saker när de är redo - att smaka är frivilligt.

Tema/projekt:

Utifrån barnens intressen och erfarenheter planerar och genomför vi aktiviteter med utgångspunkt i våra läroplansmål med särskilt fokus på värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald.

Aktiv läsning:

Att läsa böcker för våra barn är en otroligt viktig del i vår undervisning. Vi läser för våra barn i olika sammanhang och konstellationer och vi arbetar aktivt för att alla barn blir lästa för, även de som inte visar så stort intresse. Vi läser såväl fysiska som digitala böcker tillsammans med barnen och sätter stort fokus på samtalet kring böcker, tex hur barnen förstått innehållet, vilka tankar den väcker och fantasier om vad som händer sedan.

Tamburen vid ut- och ingång:

Vi tänker medvetet kring att barnen ska få tid att själva bemästra av- och påklädnad och känna tillit till sin egen förmåga. Vi uppmuntrar även barnen att hjälpa varandra för att gynna samspel och värdegrundsarbetet. För att skapa förutsättningar för detta ser vi till att det inte är för många barn i hallen samtidigt och att vi har en lugn och tillåtande atmosfär där.

Undervisning ute:

Barn erbjuds varierande aktiviteter kring läroplanens mål under veckan och vår ambition är att vi ska tänka – ”Det man kan göra inne kan man göra ute”

Under våra planeringar organiserar vi gemensamma aktiviteter där vi erbjuder alla barn att delta oavsett avdelning då vi hjälps åt att ta hand om barnen vars pedagoger har planering. Syftet är att öka samverkan och även utveckla vår utomhuspedagogik på ett lustfyllt och lärorikt sätt.

Den fria leken och fantasin får självklart ta stor plats när vi är ute eftersom vi har så fantastiska och varierande miljöer på vår rymliga gård. 

Vila/avslappning:

Barn som behöver sova på förskolan sover antingen inne på madrass eller ute i egen vagn då vi erbjuder båda alternativen. Barn har rätt till återhämtning och en dag med god balans mellan aktivitet och vila. Vi erbjuder en lugn stund efter lunchen så alla barn får en möjlighet att slappna av. Den lugna stunden kan se lite olika ut dag för dag tex en sagostund, avslappning till lugn musik, yoga, massagesaga och liknande aktiviteter.

Hemgång/överlämning till vårdnadshavare:

Vid slutet av dagen är det väldigt viktigt att vi tar ett tydligt avsked för att säkerställa att såväl personal som vårdnadshavare är medvetna om överlämningen – detta är en säkerhetsfråga. Det är viktigt att man har en dialog innan man går hem för att kunna lämna information och ha en samverkan förskola/hem. Många barn behöver en liten stund för att avsluta en aktivitet och gå hem, så vi försöker i den mån det är möjligt att förbereda barnen inför hemgång.

All undervisning är kopplad till Läroplan för förskolan 18 och som vårdnadshavare kan du läsa den här på Unikum. 

 

 

Uppföljning, utvärdering och utveckling

På lärväggar i förskolan och lärloggar i Unikum kan ni följa vår undervisning samt gruppens och enskilda barns utveckling och lärande. 

Vårt arbete följs kontinuerligt upp  av pedagogerna och utvärderas i slutet av vårterminen. Som grund för utvärderingen ligger årets samlade uppföljningar, olika självskattningsunderlag, vårdnadshavarenkät mm.

 


Läroplanskopplingar

sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback