👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kondition och styrka år 4-6

Skapad 2021-09-30 09:40 i Gruvrisskolan Falun
Vi kommer att jobba med kondition, styrka och hälsa under denna period. Eleverna kommer att få prova på olika former av kondition och styrketräning blandat med teori.
Grundskola 4 – 6 Idrott och hälsa
Vi kommer under denna period jobba med kondition och hälsa. Du kommer att få prova på olika former av konditionsträning såsom powerwalk, distans löpning och intervaller (långa och korta). Du kommer även att få lära sig om puls, och hur man kan använda sig av den för att se om man får en bättre ork. Samt teoretiska termer inom detta område. Vi genomför bla. skoljoggen v. 38. styrkeperioden kommer v. 40 när vi planerar att vara inomhus.

Innehåll

Syftet med denna period:

Med syftet menas att ni under områdets gång skall få möjlighet att förstå och känna på hur konditionsträning kan påverka er hälsa idag men också längre fram. Att man genom träning såsom konditionsträning inte bara kan må bättre fysiskt utan också psykiskt.

Vidare att ni får lära er olika begrepp kring kondition och att ni får möjlighet att förstå hur ni själva reagerar på konditionsträning.

Det här förväntas ni göra under arbetsområdet

Aktivt deltaga i diskussion under teoripass, använda begrepp som du lärt dig och lära dig ta din egen puls och få kunskap om hur man kan använda den i träning.

Deltaga och vara med och pröva olika varianter av konditionsträningsformer och konditionslekar. 

Springa/gå på skoljoggen.

Kunskapskrav

Det kommer inte att vara en avslutande examination utan ni kommer genomgående att bedömas utifrån de kunskapskrav som redovisas nedan. Bedömningen kommer ske i form av ett omdöme och ta sin utgångspunkt utifrån de kunskapskrav som visas nedan.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Kroppsliga och mentala effekter av några olika träningsformer.
  Idh  4-6
 • Kulturella och geografiska förhållanden i närmiljön som påverkar och möjliggör valet av fysiska aktiviteter.
  Idh  4-6
 • Ord och begrepp för och samtal om upplevelser av olika fysiska aktiviteter och träningsformer, levnadsvanor, kroppsuppfattning och självbild.
  Idh  4-6
 • Säkerhet och hänsynstagande vid träning, lek, spel, idrott, natur- och utevistelser.
  Idh  4-6