Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia

·

Årskurs:

6 - 9

Mellankrigstiden och WW II

Solskiftesskolan, Österåker · Senast uppdaterad: 1 oktober 2021

Under de kommande veckorna ska vi läsa om Mellankrigstiden och WW2.

Tidplan: Vecka 39 - vecka 46

Vecka 39 - Ryska revolutionen och repetition av WW 1

Vecka 40 - Mellankrigstiden, Hitlers maktövertagande

Vecka 41  - Kriget

Vecka 42 - Förintelsen

Vecka 43 - Sverige och kriget

Vecka 45 - Fördjupning

Vecka 46 - Prov och Film 

Lektionernas innehåll

Vi kommer att använda ne.läromedel, ha genomgångar, se filmer, arbeta med instuderingsfrågor, arbeta med material från Levande historia, ha diskussioner och avsätta tid för er fördjupningsarbete.  

 

I detta arbetsområde är det viktigt att du kan

  • redogöra för konsekvenserna av Versaillefreden.
  • redogöra för den politiska utvecklingen i Europa under 1920-1930-talet. Vilka länder är demokratier respektive diktaturer.
  • något om kvinnornas och männens situation i Europa under mellankrigstiden. 
  • redogöra för orsakerna till Ryska revolutionen.
  • redogöra för orsaker och konsekvenser till bolsjevikernas ”röda terror” mot den ryska befolkningen 
  • redogöra för Hitlers och nazisternas väg till makten i Tyskland under mellankrigstiden.
  • upptakten till andra världskriget.
  • redogöra för huvuddragen av andra världskriget
  • redogöra för Förintelsens utvecklingsfaser och dess konsekvenser.
  • granska och tolka historiska källor.
  • granska och analysera olika historiebruk.

Syfte

Få en historisk referensram - gällande mellankrigstiden och andra världskriget samt få kunskap om dess fortsatta påverkan av den politiska situationen i Europa.

Bedömning av kunskaper

Jag kommer att bedöma ditt arbete under lektion, ditt deltagande i diskussioner, dina lektionsuppgifter, resultat på prov samt det fördjupningsarbete som avslutar området. 


Läroplanskopplingar

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folk­ mord.

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla samband mellan olika tidsperioder.

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla och till viss del under­byggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställning­ ar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven har goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra utvecklade och relativt väl under­ byggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord.

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då förhållandevis komplexa sam­band mellan olika tidsperioder.

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra utvecklade och relativt väl underbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då utvecklade och rela­tivt väl underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställningar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra välutvecklade och väl under­ byggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord.

Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då komplexa samband mellan olika tidsperioder.

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra välutvecklade och väl under­ byggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställning­ ar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett väl fungerande sätt.

Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med enkla och till viss del underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet.

Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med utvecklade och relativt väl underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet.

Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med välutvecklade och väl underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback