👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Veckans berättare årskurs 1

Skapad 2021-10-01 15:25 i Nåntunaskolan Uppsala
Eleverna planerar en muntlig redovisning hemma (med valfritt tema), som de sedan genomför inför klassen. Vi börjar enkelt i åk 1 och sedan får de feedback på vad du kan förbättra och tänka mer på i sin muntliga presentation.
Grundskola 1 – 5 Svenska
Nu ska du få berätta för klassen om något som intresserar dig!

Innehåll

Du kommer att få ett datum då du ska vara Veckans berättare och berätta om något för klassen. Listan på vilket datum du har finns i "Uppgifter" i den här planeringen.

Du förbereder dig hemma och ser till att ta med dig det du vill visa eller ber dina föräldrar skicka bilder eller PowerPoint. 

Du berättar muntligt för klassen och tränar på att veta vilken ordning du ska säga saker, prata tydligt och lagom högt, titta på publiken när du berättar och dela ut ordet om någon vill fråga om något. 

 

Gör så här:

1.  Välj vad du vill berätta om. Det kan vara en sak, ett speciellt minne, en person, ett djur eller en film/bok till exempel. Eller så kan det vara något du är intresserad av och vill ta reda på mer om eller något du kan en del om redan. 

2. Förbered dig hemma tillsammans med en vuxen så att du vet vad du vill säga. Skriv ned eller rita bilder i den ordning du vill berätta. Öva att berätta för någon hemma när du har förberett dig klart.

3. Om du väljer ett minne, djur eller en person kan du ta med en bild eller en sak som hör ihop med det du har valt att berätta om. Om du väljer en sak kan du ta med den. Det går bra att mejla bilder till Ida, så hjälper hon till att visa dem. Några kanske vill göra en PowerPoint där de har bilder och lite text och det är upp till er föräldrar om ni vill hjälpa till med detta i så fall. Det är inget måste. Om du väljer att ha en PowerPoint, så skicka den till Ida så visar hon upp den när du berättar.  

 

 

 

Uppgifter

 • Veckans berättare årskurs 1

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • söka information från olika källor och värdera dessa.
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande om vardagsnära ämnen för olika mottagare. Bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel som kan stödja presentationer.
  Sv  1-3