Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

4

MA alfa - Kapitel 2

Sjökarbyskolan, Österåker · Senast uppdaterad: 7 februari 2023

Matematikboken Alfa - kapitel 2 Multiplikation och division veckorna 41, 42, 43 , 45, 46, 47

Matematikboken Alfa - kapitel 2

När du har arbetat med det här kapitlet ska du:

  •  kunna räkna multiplikation och division i huvudet
  • förstå hur multiplikation och divison hör ihop
  • kunna multiplicera med 10, 100 och 1000
  •  kunna multiplicera med andra tal som slutar på 0

 

Bedömningstillfällen

Bedömning av elevens kunskaper sker kontinuerligt under hela arbetsområdet.

Diagnoser:
En inledande diagnos - där elev och lärare tillsammans stämmer av vad som känns lätt resp. svårt i det kommande kapitlet

Under arbetet med kapitlet görs även en av Skolverkets diagnoser för beräkningar med multiplikation (denna utgör en del av Österåkers kommuns diagnosplan för elever i årskurs 4).
AG6 - multiplikationstabellen

Prov:
Kapitlet avslutas med ett prov där du får visa de kunskaper du tillskansat dig under kapitlet om multiplikation och division.

I slutet av perioden görs bokens prov för kapitel 1 och 2.

Muntligt:
I varje avsnitt och på varje svårighetsnivå finns ett antal "spök-uppgifter" - dessa övar din förmåga att uttrycka dig muntligt med de matematiska begrepp vi arbetat med. Du redovisar ditt svar muntligt för en pedagog.

Problemlösnings sidorna - du arbetar tillsammans med en eller flera kamrater. Ni ska tillsammans lösa ett antal matematiska problem. Samtala kring hur ni tänker, tillsammans ska ni sedan redovisa hur ni löst de olika uppgifterna.


Läroplanskopplingar

Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal, vid huvudräkning och överslagsräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digitala verktyg. Metodernas användning i olika situationer.

Rationella tal och deras egenskaper.

Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal och enkla tal i decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digitala verktyg. Metodernas användning i olika situationer.

Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga situationer.

Eleven beskriver tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan bidra till att ge något förslag på alternativt tillvägagångssätt.

I beskrivningarna kan eleven växla mellan olika uttrycksformer samt föra enkla resonemang kring hur begreppen relaterar till varandra.

Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och använder då bilder, symboler, tabeller, grafer och andra matematiska uttrycksformer med viss anpassning till sammanhanget.

I redovisningar och samtal kan eleven föra och följa matematiska resonemang genom att ställa frågor och framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som till viss del för resonemangen framåt.

Matriser i planeringen
Matematik år 4-6
Uppgifter
Prov kapitel 2
Diagnos AG6
Alfa-prov 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback