Skolbanken Logo
Skolbanken

Dansa känslor- aktivitetsplanering upptäckarna

Gräsåkers förskola, Ekerö · Senast uppdaterad: 6 oktober 2021

Aktivitetsplanering dansa känslor

Att dansa känslor ger barnen en möjlighet till att testa olika känslouttryck i dans och på så sätt utveckla sin kroppsuppfattning.

Syfte:
Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla sin fantasi och föreställningsförmåga, motorik, koordinationsförmågan och kroppsuppfattning och på så sätt skapa förståelse för vikten att ta hand om sin hälsa och välmående. Men även ge barnen förmåga att skapa, uttrycka och kommunicera tankar, upplevelser och erfarenheter i såväl tal som bild, form, rörelse, musik, sång, drama och dans. Förskolan ska även ge barnen förutsättningar att utveckla intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, samt utveckla sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala kring detta.
(koppla till "Stopp! Min kropp!" Och "Okej med dig?")

Mål:
Utvecka barnens förmåga att uttrycka känslor genom dansen. Att samtala om samt tolka vad de ser för känslor hos sina kompisar.
Kan man uttrycka en känsla på flera olika sätt? Hur? Och varför kan en känsla se olika ut hos olika individer?
Utveckan förmågan att tala om sina känslor, hur det känns känslan i kroppen?

Aktivitet: Vi använder oss av känslokort och musik. Här skapar vi förståelse kring hur en känsla kan kännas på olika sätt hos olika kompisar, samt hur man uttrycker känslan. Vi lär oss tolka varandra när vi uttrycker känslorna. Vi lyssnar på musiken, är det lättare att dansa känslan till en viss typ av musik? Vi samtalar om känslorna och pratar om hur det känns i kroppen.


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

utmanas och stimuleras i sin motoriska, sociala, emotionella och kognitiva utveckling,

verka för en god och tillgänglig miljö för omsorg, lek, rörelse, utveckling och lärande,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback