Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

F

AUTOBIOGRAFI

Modersmålsundervisningen, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 7 oktober 2021

Vi människor är vana att både berätta om oss själv och att lyssna på andras berättelser. Nu är det din tur att skriva en litterär autobiografi om ditt liv utifrån några rubriker.

Arbetsgång

Skriva ett utkast till en text om dig själv.

Bearbeta din text.

Använda ordbok.


Målet är att eleven ska kunna...


Skriva en text där du visar att du är medveten om regler för bl.a. meningsbyggnad, stavning, styckesindelning och skiljetecken.
Bearbeta din text efter respons från en kamrat/lärare.
Använda dig av olika strategier för att inleda och avsluta din text.
Använda adjektiv och ord för känslor, kunskaper och åsikter för att berika din text.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag.

Modersmålets grundläggande struktur i jämförelse med svenskans.

Ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse.

Synonymer och motsatsord.

Eleven kan utifrån sitt modersmåls särdrag uttrycka sig enkelt i skrift med viss språklig variation och inslag av ämnesrelaterade ord och begrepp.

Eleven använder då med viss säkerhet grundläggande regler för språkriktighet och kan stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter.

Genom att jämföra modersmålets skriftspråk med svenskt skriftspråk kan eleven föra enkla resonemang om likheter och skillnader mellan modersmålet och svenska.

Eleven kan utifrån sitt modersmåls särdrag uttrycka sig utvecklat i skrift med relativt god språklig variation och inslag av ämnesrelaterade ord och begrepp.

Eleven använder då med relativt god säkerhet grundläggande regler för språkriktighet och kan stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter.

Genom att jämföra modersmålets skriftspråk med svenskt skriftspråk kan eleven föra utvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan modersmålet och svenska.

Eleven kan utifrån sitt modersmåls särdrag uttrycka sig välutvecklat i skrift med god språklig variation och inslag av ämnesrelaterade ord och begrepp.

Eleven använder då med god säkerhet grundläggande regler för språkriktighet och kan stava ord som eleven själv ofta använder och som är vanligt förekommande i elevnära texter.

Genom att jämföra modersmålets skriftspråk med svenskt skriftspråk kan eleven föra välutvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan modersmålet och svenska.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback