Ämnen:
Svenska
·
Alla årskurser
Katarina Södra skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 15 mars 2022
Skapa din egen bok med en kul och lättanvänd app, Book Creator för iPad.
Bakgrund: Vi observerade ett ökande skrivintresse i en av klasserna i åk 1, i samband med att några elever börjat skriva egna berättelser på fritids. De här eleverna gjorde egna böcker på papper, vikta A4, som de häftade i ryggen.
Undertecknad började då (2016) söka efter möjligheter att göra böcker digitalt. Via Google och olika pedagogiska resurs- och tipssajter, hittades ett antal appar som utvärderades, och vi fastnade för appen Book Creator, en app som nu vår skola köpt licens för till hela årskursen.
Appens enkelhet i kombination med att kunna skriva egna texter samt att infoga bilder gjorde att barnen inspirerades av varandras skapande.
Intresset ökade än mer och fler och fler elever började använda den alltmer populära appen, och den nyttjades sedan även på svenskalektioner.
Syfte/varför/förmåga: Att stimulera till skrivande och skapande på ett lustfyllt sätt. Gradvis lär eleverna sig stava bättre, eller åtminstone uppmuntras till att stava bättre. Vi/jag vill visa barnen att man själv kan producera digitalt innehåll, och inte bara passivt konsumera det andra tillgängliggör på Internet.
Aktivitet/Uppgift: Fritids introducerar appen, och handleder inledningsvis barnen. Skolan tillhandahåller förstås själva iPaden, och i vår skola har varje elev en egen lärplatta. Vi styr inte vad barnens böcker ska handla om, men försöker uppmuntra dem att använda sin fantasi, att stavningen inte är det viktiga, men säger också till barnen att de måste kunna stå för det de skriver och framställer (”du ska våga visa din bok för en vuxen, så gör ditt bästa”.)
Material: I den digitala världen är det här endast fantasin som kan begränsa, när man väl lärt sig behärska funktionerna i appen.
Men text, bild, teckning, foto, onlinebilder ”för eget bruk”, men även video eller ljud går att lägga in i en bok. Det går enkelt att t ex ändra typsnitt, bakrundsfärger, rita bilder och infoga mönster etc.
När det gäller bilder och fotografier så pratar vi om bildrättigheter, om hur man får använda fotografier som finns på nätet och var man hittar bilder som det är fritt att använda, som t ex på Pixabay.com
Appen är engelskspråkig, men vi har gjort en översättning som används när vi presenterar appen för eleverna initialt.
Mål/lärande/vad ska utvecklas:
Exempel: Vid ett Öppet hus innan pandemin hade vi ”reportrar” som fotograferade och intervjuade besökare, som sedan resulterade i en ”besöksbok” som vi visade alla elever efteråt på smartboard'en. Idag har uppskattningsvis ett 40-tal elever lärt sig använda appen, och många längtar till våra ”iPad-eftermiddagar” på onsdagar och fredagar.
Gratisversionen av Book Creator möjliggör skapande av egen 1 bok, (om man inte räknar användarguiden, som går att skriva i).
Det finns även en webbversion av programmet, där man skapar böcker via webbrowsern, men den går vi inte in på här. Läs mer på www.bookcreator.com
Här en video.
Utvärdering: Med direkt feedback (tumme upp/ner) efter de inledande passen.
Syfte (3)
pröva och utveckla idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling,
kommunicera med språkliga uttrycksformer i olika sammanhang och för skilda syften,
skapa och uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer,
Centralt innehåll (3)
Digitala verktyg och medier för kommunikation.
Skapande genom olika estetiska uttrycksformer, till exempel lek, bild, musik, dans och drama.
Digitala verktyg för framställning av olika estetiska uttryck.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter