Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Alla årskurser

Roman analys på rumänska

Modersmålsenheten GR, Linköping · Senast uppdaterad: 10 oktober 2021

Boken "Exuvii" är skriven av en känd nutid rumänsk författare som heter Simona Popescu. Det är en roman som handlar om ungdomsåldern och om vänskap, om återupptäckandet genom vädjan till barndomsminnena och ungdomsår.


Mål


-du ska kunna presentera muntligt och diskutera bokens innehåll i klassrummet samt dela dina åsikter med andra.

-du ska kunna analysera ideer och dolda meningar mellan raderna.

-du ska kunna argumentera, ställa frågor och framföra dina egna åsikter inför klassen.



Arbetssätt


-ni kommer att läsa boken individuellt, hemma.

-ni kommer att arbeta enskild hemma och i klassrummet vi ska ha gemensamma diskussioner.

-jag kommer att bedöma era muntliga och skriftliga förmågor och era reflektioner om romanens budskap.

-ni ska skriva era egna reflektioner om den diskuterade teman.



-Bedömning

-kommer att bedöma era förmågor att uttrycka  muntligt och skriftligt era tankar, åsikter och även egna känslor på den utvalda temat.

-språket ska vara varierat och nyanserat.

-kunskaper om egna förmågor att skriva olika texttyper med ett rikt ord-och begreppsförråd med hänsyn till mottagare och situation samt att bearbeta texterna utifrån egen reflektion.

 

Tidsplan

Vi kommer att arbeta med detta område i en fem veckors period.

 

vecka 2                 välj en roman, novell , dikt

vecka 3                 egen läsning, samtal och analys

vecka 4                 fördjupning

vecka 5                 skriv en egen text


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå och tolka skönlitterära texter. Att utläsa texters budskap, både det uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Anpassning av språk, innehåll och disposition efter syfte och mottagare.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna, lyrik, dramatik, sagor och myter från olika tider och områden där modersmålet talas. Skönlitteratur som belyser människors villkor, identitets- och livsfrågor.

Översättning av och jämförelser mellan texter på modersmålet och på svenska.

Ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning. Bildspråk och idiomatiska uttryck.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Eleven kan läsa olika texter med flyt genom att, på ett i huvudsak fungerande sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.

Genom att på ett i huvudsak fungerande sätt jämföra och översätta ord, begrepp och fraser mellan modersmålet och svenska kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan modersmålet och svenska.

I sådana situationer kan eleven ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven kan läsa olika texter med gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt sätt, använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till tidsaspekter och orsakssamband visar eleven god läsförståelse.

I sådana situationer kan eleven ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan läsa olika texter med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till tidsaspekter och orsakssamband visar eleven mycket god läsförståelse.

Eleven anpassar på ett välutvecklat sätt sina texters innehåll och språk så att de fungerar väl i de situationer som skrivandet avser.

Genom att på ett väl fungerande sätt jämföra och översätta ord, begrepp och fraser mellan modersmålet och svenska kan eleven föra välutvecklat och väl underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan modersmålet och svenska.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback