Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Klimat och väder årskurs 7-9

Skapad 2012-04-18 14:33 i Rödsleskolan Oskarshamn
Varje dag när du öppnar dörren och går till skolan drabbas du av vädret. Vissa dagar skiner solen, vissa dagar regnar det. Vintern kan vara kall om du bor i norra Sverige, men bor du i Skåne är vintern mest dimma och gråväder. Vädret hänger samman på den plats du bor.
Grundskola 7 – 9 Geografi

Väder består av vind, nederbörd och temperatur. Dessa faktorer kan skifta snabbt men bildar ändå ett visst mönster. Vädermönster som består under längre perioder kallar vi klimat.

Innehåll

Lgr 11

Syftet med arbetsområdet är att eleverna ska utveckla kunskaper om geografiska förhållanden och utveckla en geografisk referensram och ett rumsligt medvetande. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om, och kunna göra jämförelser mellan, olika platser, regioner och levnadsvillkor.

Arbetets centrala innehåll är hämtat från rubriken:

Livsmiljöer

Det kommer att behandla klimat och väder och på vilka sätt klimatet påverkar människors levnadsvillkor.

Med hjälp av det centrala innehållet kommer eleverna att träna sin förmåga att göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier metoder och tekniker..

Arbetssätt och undervisning

Lärareldda genomgångar av det centrala innehållet

Texstudier i SOS i geografi s.104-117

Instuderingsfrågor till arbetsområdet

Undervisningen är grundad i att eleverna ska få ett miljöperspektiv så att de får möjlighet att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och skaffa sig ett peronligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor.(Kapitel 1 s. 9)

Eleverna får även träna sig att använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande.(Kap 2. s14)

 

Visa vad du lärt dig

Inlämningsuppgift

Tidsram

ca två veckor

Bedömning

Se aktuell bedömningsmatris i geografi årskurs 7-9.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: