Skolbanken Logo
Skolbanken

Hållbara relationer

Vipekärrs Förskola, Öckerö kommun · Senast uppdaterad: 15 juni 2022

Vårt fokusområde denna termin/läsår kommer vi arbeta med Hållbara relationer: Relationer till varandra , miljö och natur. Vi kommer utgå från boken : Snick och Snack- vännerna i Kungaskogen bygger en koja.

 

 

1. Målområde

Med vårt tema så vill vi att barnen ska få respekt för vår natur och miljö, hur vi är mot varandra, hur man är en bra kompis och respektera varandras likheter och olikheter.

 

2. SYFTE   

Vi vill att barngruppen ska bli trygg och få en bra sammanhållning där alla få vara en del av gruppen och respekteras för den man är, för vi är ju olika och fungerar på olika sätt. Vi behöver få en förståelse för hur mitt sätt att prata och agera påverkar andra människor i vår omgivning. Ett trevligt bemötande och ett positivt sätt genererar en god stämning.
Hållbara relationer innebär även vår miljö runtomkring, inne som ute. Vi tänker exempelvis på hur vi tar hand om vår  natur och de djur som lever där samt de materiella ting som finns runt omkring oss.

 

Generativ fråga: Hur är jag en bra kompis? 


Läroplansmål : 

Se kopplingar längst ner på sidan

 

3. Kartläggning 

 I augusti bildades en ny barngrupp med barn från olika avdelningar och nya pedagoger. Eftersom många av oss är nya för varandra så är tanken att vi lägger stor vikt vid att lära känna varandra och få en lugn, trygg grupp med bra sammanhållning, samt stark vi- känsla. 

 

4. Arbetsmetoder

 Bra tydliga rutiner och struktur över hela dagen. Vi pedagoger har samma förhållningssätt : Tydliga, konsekventa, närvarande, kommunicera med barn och varandra. Lägger stor vikt vid ett trevligt och vårdande bemötande mot varandra. Vuxna - vuxna, barn - barn, vuxna -barn, barn - vuxna.  

Vi använder oss av kompismaterialet ”Vännerna i Kungaskogen” som handlar om kompisarna Snick och Snack , som ska bygga sig en kompiskoja. Sagan tar upp viktiga värdegrunder som vänskap, djur, natur, empati, mot utanförskap och mobbning, vara ”schysst och en bra kompis” . Under byggets gång stöter de på olika problem som behöver lösas. Barnen möter Snick och Snack i en mini teater.

Vi pratar, funderar samt finner lösningar på problemen som Snick och Snack upplever. 

Andra arbetsmetoder som vi kommer använda oss av är bla. samarbetsövningar , styrda aktiviteter, sång och musik som är kopplat till Snick och Snack materialet. På vår utedag i skogen följer tematarbetat med oss, där Snick och Snack kommer med uppdrag och brev mm.

 

5. Genomförandet av undervisning

 Då vi är en ny grupp så skapar vi tydliga och fasta rutiner som leder till trygghet där alla vet vad som förväntas och sker under en dag. En del av dessa tydligheter är exempelvis bestämda platser  i samlingen, vid matborden och under våran vila. Vi ser också till att övergångarna mellan de olika aktiviteterna blir så smidiga som möjligt.

För att barnen ska lära känna varandra och våra olika lekmiljöer hjälper vi till att styra upp så att alla får testa på att leka med alla och våra olika material. 

Barnen kommer att få sagan presenterade i  teaterform, där även de kommer att får testa på att vara de olika figurerna i sagan. Vi lär oss sånger med olika budskap som är kopplat till materialet. Barnen får även olika uppdrag som de ska genomföra och presentera för varandra. 

På våran utedag lär vi oss om vår natur och dess djur. Vi ser och lär hur viktigt det är att vi är rädda om  det som finns. Vi får en förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra.


OKTOBER 

 

Vi fick äntligen ta ett kliv in i Kungaskogen och träffa ekorren och igelkotten "Snick & Snack" för första gången, i form av en liten mini-teater.

De pratade om att de var bästa vänner och att de skulle bygga världens bästa kompis-koja tillsammans, som bara skulle vara deras! Tillsammans jobbade de sedan på en ritning till kojan.

Än så länge verkar allt vara frid och fröjd.. men vad händer om fler kommer och vill vara med i kojan? Det återstår och se längre fram i sagan..

 

Tillsammans fick vi också höra och sjunga deras fina vännervisa.

Sedan fick vi i uppdrag att två och två rita våra egna kompiskojor tillsammans.

 

På vår utedag i skogen hittade vi ett brev i ett träd som det stod var till oss på Drakgrottan.

Det visade sig vara från ekorren Snick som berättade att han hade sett oss sist när vi var här och han undrade om vi hade sett honom.. och visst hade vi det, vi hade ju faktiskt sett en ekorre som hoppat fram och tillbaka där sist.

Han frågade om vi skulle hjälpa honom och Snack att leta virke till deras koja som de ska bygga tillsammans i kungaskogen.

Alla barnen var med på noterna och det blev tillslut en stor hög med pinnar och annat som de kan använda till kojan.

På barnens initiativ skrev vi också ett brev tillbaka till Snick och Snack och vi hoppas på att snart få höra från dom igen.

 

NOVEMBER

 

Vi var ute i skogen igen på vår härliga plats, vid scouternas vindskydd. Vi hittade ett spännande brev igen, det var från Snick och Snack och de tackade oss för att vi hade plockat så många pinnar till deras kompiskoja veckan innan. Vi fick en kompissymbol (ekorre) att ha på förskolan som tack för hjälpen. Vi skrev ett brev tillbaka. Barnen kom sedan på att de ville göra en lövhög till Snack, som han kan sova i när han går i ide inför vintern, och efter samtal med varandra kom de fram till att det var bäst att bygga den under lastpallarna.

 

Vi har nu fått höra fortsättningen på Snick och Snack-sagan. Raffe ångrade sig och sa att han kanske kunde låna ut sina verktyg, men bara om de sa vad de skulle göra med dem. Snick och Snack var tveksamma då det ju bara var deras hemliga kompiskoja. Efter lite dividerande kom de fram till att de skulle berätta vad de skulle göra och frågade till och med om Raffe ville vara med och bygga den. Det ville han tillslut. 🦔 🐿 🦊

 

När vi sedan var ute i skogen hittade vi ett konstigt papper på ett träd som visade sig vara en Efterlysning från Raffe räv. Han hade tappat några av sina verktyg och behövde hjälp med att hitta dom.🦊

 

 

JANUARI

 

Vi har nu kommit en bit längre fram i vår Snick och Snack-saga där nu Raffe räv få vara med i kojbygget. I denna delen börjar Raffe tokskratta åt ekorren Snick när han klättrar upp och ner med plankor i trädet. Snick står frågande och undrar varför Raffe skrattar och han berättar då att Snick vickar så roligt med sin svans när han klättrar upp och ner för trädet. Snick märker då att Raffe skrattar snällt och de båda skrattar tillsammans.

 

Efteråt pratar vi om att det är skillnad på att skratta MED någon och ÅT någon, att skratta snällt eller skratta på ett osjysst sätt.

Vi pratar också om våra olika känslor som vi har i kroppen. Att vi alla kan tycka olika i olika situationer och att det är viktigt att kolla varandra i ansiktet när vi leker, då vi ofta visar våra känslor där.

 

Raffe hade också gjort en kul "vickavicka"-sång som vi fick dansa till och lära oss. Han hade blivit inspirerad att göra den när han såg Snick vicka på ändan upp och ner i trädet.

 

FEBRUARI

 

Vi har fortsatt med Snick och Snack-sagan och nu har det dykt upp en ny figur i kungaskogen. Bitis heter hon och är en kanin som just flyttat dit från Dalarna.

Hon går förbi den stora eken där vännerna håller på att bygga sin trädkoja och blir nyfiken. Hon går glatt fram och hejar men Snick, Snack och Raffe säger att det är ett hemligt område och att hon inte får vara med. Sedan retar dem henne för att hon pratar konstigt och för hennes långa öron & tänder. Bitis går ledsen därifrån och sätter sig på en svamp och börjar gråta. Hon sjunger sången "Ingen vill leka med mig".

 

Vi pratar och diskuterar om vad som hände, hur det kändes för Bitis och hur dom kunde ha gjort istället.

 

MARS

Nu har det dykt upp en ny figur i kungaskogen. Bitis heter hon och är en kanin som just flyttat dit från Dalarna.

Hon går förbi den stora eken där vännerna håller på att bygga sin trädkoja och blir nyfiken. Hon går glatt fram och hejar men Snick, Snack och Raffe säger att det är ett hemligt område och att hon inte får vara med. Sedan retar dem henne för att hon pratar konstigt och för hennes långa öron & tänder. Bitis går ledsen därifrån och sätter sig på en svamp och börjar gråta. Hon sjunger sången "Ingen vill leka med mig".

 

Vi pratar och diskuterar om vad som hände, hur det kändes för Bitis och hur dom kunde ha gjort istället.

 

APRIL

 

Nu har vi fått träffa sagans 5:e figur i Kungaskogen . Kung Älgvis heter han och han upptäcker att den lilla kaninen Bitis sitter och gråter ute i skogen. Bitis berättar att de andra har retat henne och sagt att hon inte får vara med och att hon var på ett hemligt område. Han följer då med och hjälper henne att lösa problemet.

Älgvis är en mycket vis Älg och vet vad som är rätt & fel och hur man är mot varandra. Han berättar om den "Gyllene Regeln", -var mot andra så som du vill de ska vara mot dig. Snick, Snack och Raffe förstår då att de inte har varit schyssta mot Bitis och ångrar sig och säger förlåt. Sedan bjuder de in henne att vara med att bygga på komKung Älgvis släppte med en duns av en kista ute i vår hall. Den var full av olika saker och vi fick lov att välja varsin. Sedan fick vi hitta den kompisen som hade en sak som rimmade på vår egna. Vi fick sedan i uppdrag att göra en saga tillsammans med kompisen där rimsaker var tvungna att vara med i.

 

 

Kung Älgvis släppte med en duns av en kista ute i vår hall. Den var full av olika saker och vi fick lov att välja varsin. Sedan fick vi hitta den kompisen som hade en sak som rimmade på vår egna. Vi fick sedan i uppdrag att göra en saga tillsammans med kompisen där rimsaker var tvungna att vara med i.

 

Genom denna aktivitet så främjas bla barnens språkutveckling , fantasi och samarbetsförmåga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Uppföljning

Vi kommer att ha löpande uppföljningar på våra planeringar. Vi dokumenterar i Unikum så vårdnadshavare och barn kan följa utvecklingen på temat.

 

 

 


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

intresse för och förmåga att uttrycka tankar och åsikter så att de kan påverka sin situation,

förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback