Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

6 - 7

Djur i vår värld

Enheten för flerspråkighet grundskola, Uppsala · Senast uppdaterad: 13 oktober 2021

På vår planet lever ca. 7,7 miljoner olika djurarter. För att kunna klassificera dem utgår biologerna från vissa gemensamma kriterier. Vad skiljer en elefant från en fisk, eller en myra från en giraf?

I detta arbetsområde kommer vi att diskutera hur den vetenskapliga klassificering är uppbyggad. Vilka är de grundläggande begrepp för att beskriva ett djur? Deras kroppsdelar, habitat, levnadssätt, reproduktion, osv.

Vi kommer att arbeta med det specifika ordförrådet knuten till ämnet. skriva olika typer av texter, göra muntliga presentationer och läsa en roman.


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå och tolka skönlitterära texter. Att utläsa texters budskap, både det uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar.

Modersmålets grundläggande struktur i jämförelse med svenskan. Ordbildning och meningsbyggnad på modersmålet i jämförelse med svenskan.

Ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare. Anpassning av språk, innehåll och disposition efter syfte och mottagare.

Uttal, betoning och satsmelodi i jämförelse med svenskan samt olika talade variationer av modersmålet.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna, lyrik, dramatik, sagor och myter från olika tider och områden där modersmålet talas. Skönlitteratur som belyser människors villkor, identitets- och livsfrågor.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar och arbetsbeskrivningar. Texternas innehåll, typiska språkliga drag samt deras ord och begrepp.

Matriser i planeringen
Kunskapkrav modersmål åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback