👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vecka 43-47 Utbildning och arbetsliv

Skapad 2021-10-14 14:56 i Österänggymnasiet Kristianstad
Tema arbetsliv i fyra veckor
Grundskola 7 – 9 Svenska Svenska som andraspråk
Nu ska vi arbeta med utbildning och arbetsliv i fyra veckor. Du kommer att få en inblick i olika utbildningar och yrken. Du kommer också att få möjlighet att reflektera om dina mål och egenskaper.

Innehåll

Innehåll

Vi kommer att inleda momentet med att du får fundera på vad du har för mål och vilka egenskaper du har. Vi kommer också att diskutera arbetsmarknad, olika vägar till utbildning och få en inblick i svensk arbetsmarknad. Studie och yrkesvägledare Isabella kommer också till klassen och pratar om betyg, poäng och olika vägar till studier när ni är klara på IM.

Material

Vi kommer att använda böcker, internet t.ex arbetsförmedlingens hemsida. Under momentet kommer vi att titta på många filmer. Allt material kommer att läggas ut i Classroom. 

Bedömning

Vi kommer att bedöma kunskapskrav  5,7 och 8, se matris. Det gör du genom att skriva en rapport om ett valt yrke där kunskapskraven bedöms i matrisen.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • söka information från olika källor och värdera dessa.
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.
  Sv  7-9
 • Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.
  Sv  7-9

Matriser

Sv SvA
HT 21 vecka 43-47 Utbildning och arbetsliv

Når ej målen inom arbetsområdet
E-nivå
C-nivå
A -nivå
5. Skriva texter
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
7. Söka, välja ut och sammanställa
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade och underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
8. Sammanställningar
Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar och förklaringar, enkelt kunskapsrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Sammanställningarna innehåller utvecklade beskrivningar och förklaringar, utvecklat kunskapsrelaterat språk samt relativt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.
Sammanställningarna innehåller välutvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, välutvecklat kunskapsrelaterat språk samt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.