Årskurs:
F
Andersbergsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 16 augusti 2024
Vad bor under vattenytan? Tillsammans kommer vi att ta reda på vad som lever i havet, både i Svenska vatten och i världshaven. Vi kommer att besöka stranden och plocka med oss våra fynd hem för vidare undersökning. Vi kommer få förståelse för vikten av att värna om vår miljö och våra vatten.
Syfte:
Undervisningen i förskoleklassen ska syfta till att stimulera elevernas allsidiga utveckling och lärande.
I undervisningen ska eleverna erbjudas en variation av arbetssätt, uttrycksformer och lärmiljöer som gynnar övergången från förskola till skola och fritidshem.
Vidare ska undervisningen bidra till att utveckla elevernas intresse för och kunskaper om natur, teknik och samhälle genom att ge dem möjligheter att utforska, ställa frågor kring och samtala om företeelser och samband i omvärlden. Undervisningen ska också ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling.
Tillvägagångssätt:
För att skapa intresse för havet och livet under ytan tittar vi på undervattensfilmer om havet. Varje dag startar vi dagen med en undervattensfilm som är igång när eleverna kommer till skolan.
Vid första lektionstillfället kommer vi att stämma av med eleverna vad de har för förkunskaper om havet. Vi frågar dem och skriver en gemensam tankekarta.
Därefter kommer vi att stämma av med eleverna vad de vill lära sig mer om och utgå ifrån eleverna i vår fortsatta planering. Vi sätter ramarna och låter innehållet var flytande utifrån elevernas intresse för att på så sätt vara kunskapssökande tillsammans med våra elever.
Många elever uttryckte till en början att de ville lära sig mer om fiskar och andra arter som lever i havet.
Studiebesök på Växtvärket för att befästa ytterligare kunskaper.
Expertord: Hållbar utveckling, arter, däggdjur, korall, saltvatten, blåstång, blåmussla, krabba,
Syfte (2)
kommunicera i tal och skrift i olika sammanhang och för skilda syften,
utforska och beskriva företeelser och samband i natur, teknik och samhälle, och
Centralt innehåll (3)
Olika sätt att utforska företeelser och samband i natur, teknik och samhälle, till exempel genom observationer, mätningar och samtal om iakttagelser. Hur elevnära företeelser och samband kan beskrivas, till exempel med ord och bilder eller enkla tabeller och diagram.
Sortering och gruppering av växter och djur samt namn på några vanligt förekommande arter.
Hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter