👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Aktivitet lekmiljö

Skapad 2021-11-01 09:49 i Trollåsens förskola Östersund
Förskola
Förändra delar i lärmiljön för att utveckla leken.

Innehåll

Vi ser att barnen inte leker så ofta i det minsta rummet på avdelningen. I nuläget finns det speglar, "bassäng", ljusstenar och ett rör med fiskar i. En gardin hänger över fönstret för att skapa en mysig känsla, den funderar vi på att ta bort. Vi tänker oss att ta in en lekspis och lite tillbehör till den, vid "besök" på andra avdelningen har vi sett att det finns intresse för att leka med detta. Eventuellt ta in ett litet bord och flytta bassängen.

Vi tänker att det ska vara ok att gå emellan rummen med de saker vi tillför, då de yngre barnen ofta vill plocka i och ur saker.

15/11

Vi har plockat bort "bassängen" från rummet och tagit in ett litet bord. Det känns som att det behövs något mer för att få barnen att stanna kvar i rummet. Som personal är det svårt att vara i rummet, då man har dålig uppsikt över resten av avdelningen, om man inte är inne med en grupp på förmiddagen. Tanken är att vi som vuxna är med i rummet och leker tillsammans med barnen, använda många begrepp och få in matematik i leken.

22/11

Pga personalbortfall och inskolning har vi inte varit inne med nån grupp, förutom med inskolningen. Man ser att barnen plockar med sig saker ut i de andra rummen men även att de använder rummet mer nu än tidigare. De leker med "kökssakerna", varukorgarna och flaskorna med olika färger i.

Hur introducerade vi?

Vuxna i rummet?

Leksaker som någon använder blir mer intressent när någon annan använder den än om den ligger på en hylla.

Tänka på att barn som tex inte blir inbjudna i lek, om en vuxen börjar leka med det barnet så kommer ofta andra barn och vill vara med i leken.

Hur ofta avbryter vi leken? Viktigt att barnen "bara" får leka, man behöver inte tänka undervisning hela tiden.