Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

3 - 5

Barnkonventionen med kompisböckerna

Fålhagsledens förskola, Uppsala kommunala förskolor · Senast uppdaterad: 14 november 2021

Kompisböckerna är en boksamling baserad på barnkonventionen och barns rättigheter.

 

Bakgrund:

 

Den 1 januari 2020 blir FN:s konvention om barns rättigheter lag i Sverige. Barnkonventionen innehåller 54 artiklar om barns rättigheter.

 

Böckerna är skrivna av Linda Palm och illustrerade av Lisa Sollenberg.

Kanin och Igelkott som böckerna handlar om ger barnen kunskap om barns rättigheter och förslag på redskap och strategier att hantera situationer som dem kan hamna  i på förskolan, i hemmet, med kompisar eller ute på gården. 

Syfte:

Vi vill ge barnen ökad kunskap om barnkonventionen och ge dem förslag påolika strategier att använda i det sociala samspelet.

 

Hur gör vi?

 

Genom att läsa böckerna tillsammans med barnen och föra reflekterande samtal om innehållet ger vi många bra tillfällen att lyfta barnkonventionen på ett konkret sätt, som vi kan koppla till barnens erfarenheter.

 

Vi kommer att arbeta med en bok åt gången. Vi kommer att läsa böckerna via Polyglutt tillsammans med barnen. För att de ska få en ökad förståelse och kunskaper kommer vi arbeta med dramalek, samtal, skapande, sång och musik, rim och ramsor utifrån de olika böckernas teman.

 

Vi kommer att arbeta både med hela gruppen för samsyn och i mindre grupper. Att arbeta i mindre grupper inbjuder till samtal och att alla barn får talutrymme.

 

 

Dokumentation:

 

Alla pedagoger observerar barnen. Vi fotograferar och delar i lärloggar via Unikum.

Pedagogisk dokumentation av lärprocesser under vistelsen på förskolan gör barnen delaktiga, synliggör lärandet för barn, pedagoger och föräldrar.


Läroplanskopplingar

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och

sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback