Ämnen:
Svenska, Svenska som andraspråk
·
Årskurs:
7 - 9
Sundbyskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 16 november 2021
Vi arbetar med en klassiker från litteraturhistorien, Möss och människor av John Steinbeck. En liten roman som väcker många frågor. Den ger en bild av hur det var under mellankrigstiden i USA, men innehåller ändå ämnen som alltjämt är aktuella.
Vi kommer att läsa en roman under fyra veckor, Möss och Människor. Den är skriven 1937 men flera av frågorna som tas upp går att relatera till vår tids samhälle. Framför allt är det en välskriven bok som går att arbeta med från många perspektiv.
Arbetssätt:
Läsning, enskild och gemensam.
Skriva läslogg- eleverna svarar på frågor och reflekterar över läsningen, ingår som ett kontinuerligt moment.
Vi samtalar om det lästa i mindre grupper och i helklass.
Arbetar med texttypen recension, en typ av text som eleverna har mött tidigare. Vad ska en recension innehålla, hur ska texten struktureras, och vad kan jag skriva i mitt omdöme av boken? Dessa frågor arbetas med och förbereds under perioden.
V.48 har klasssen Nationella prov i svenska, den muntliga förmågan i samtal. Vi har övat en del inför det under lektionstid. Vi kommer återkomma till provet och förberedelser för det vecka 48, provet sker på torsdagen 2 dec.
Mer information inför nationella provet publiceras i lärloggen.
Bedömning av bokläsningen:
En skriven bokrecension, under vecka 49.
Bedömningsfaktorerna består av innehåll, struktur, samt språk, stil och skrivregler.
Bedömning av nationella proven- muntlig förmåga:
Provet bedöms enligt Skolverkets matris för denna förmåga.
Syfte (4)
formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
Centralt innehåll (9)
Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.
Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.
Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.
Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.
Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.
Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.
Språkets betydelse för att utöva inflytande och för den egna identitetsutvecklingen.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter