Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

7 - 9

Elektricitet

Järvenskolan, Katrineholm · Senast uppdaterad: 16 december 2021

Elektricitet har bara varit känt i drygt 150 år. Idag bygger stora delar av vårt moderna sätt att leva på elektricitet. Vi måste dock hitta nya sätt att producera elektricitet på, sätt som inte förstör vår planet. Elektricitet är på alla sätt ett av framtidens viktigaste kunskapsområden.

Syfte

  • få förståelse för elektricitetens betydelse, användningsområde och risker i vardagen

Konkretiserade mål 

  • känna till vad energi är
  • känna till några olika energiformer och deras olika kvalité
  • kunna en atoms uppbyggnad och statisk elektricitet kan uppstå
  • förstå skillnaden mellan ström, spänning och resistans
  • kunna skillnaden mellan ledare och isolatorer olika egenskaper
  • kunna rita olika typer av enklare kopplingsscheman 
  • känna till hur man hanterar elektricitet på ett säkert sätt i hemmet och hur man undviker olyckor
  • kunna redogöra för hur elektrisk energi kan omvandlas till andra energiformer
  • ha kännedom om historiska och nutida upptäckternas betydelse för samhället, människan och miljön

Bedömningen kommer att ske i form av:

  • skriftligt prov
  • praktisk arbete
  • dokumentation

Begrepp

energiform, energiprincipen, energiomvandling, energikvalité, atom, atomkärna, proton, positiv laddning, elektron, negativ laddning, neutron, neutral, statisk elektricitet, attrahera, repellera, ström, spänning, resistans, ampere, volt, ohm, ohms lag, likström, växelström, ledare, isolator, ledningselektron, kopplingsschema, seriekoppling, parallellkoppling, kortslutning, säkring, propp, överbelastning, skyddsjordning, jordfelsbrytare, 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Energins flöde från solen genom naturen och samhället. Några sätt att lagra energi. Olika energislags energikvalitet samt deras för- och nackdelar för miljön.

Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället.

Försörjning och användning av energi historiskt och i nutid samt tänkbara möjligheter och begränsningar i framtiden.

Sambanden mellan spänning, ström, resistans och effekt i elektriska kretsar och hur de används i vardagliga sammanhang.

Historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och hur de har formats av och format världsbilder. Upptäckternas betydelse för teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.

Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. Elektriska sensorer för mätning och registrering av egenskaper hos omgivningen.

Sambandet mellan fysikaliska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som till viss del för diskussionerna framåt.

Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då enkla slutsatser med viss koppling till fysikaliska modeller och teorier.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.

Eleven har grundläggande kunskaper om energi, materia, universums uppbyggnad och utveckling och andra fysikaliska sammanhang och visar det genom att ge exempel och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp, modeller och teorier.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med krafter, rörelser, hävarmar, ljus, ljud och elektricitet och visar då på enkelt identifierbara fysikaliska samband.

Eleven använder fysikaliska modeller på ett i huvudsak fungerande sätt för att beskriva och ge exempel på partiklar och strålning.

Eleven kan ge exempel på och beskriva några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Prov Ellära
Ellära - praktisk arbete

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback