Åldrar:
1 - 5
Förskolan BarnaSinnet, LiCa förskolor · Senast uppdaterad: 28 december 2021
Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation
Arbetet med TAKK - tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (tecken som stöd) har nyligen introducerats på avdelningen. Barnen visade redan vid första introduceringen ett stort intresse och redan innan planeringen för projektet var klart hade vi kommit en bra bit på avdelningen tack vare barnens iver att lära sig tecken.
Syfte - Syftet med undervisningen är att bygga upp arbetet med TAKK på avdelningen tills tecken som stöd blir ett naturligt komplement till den verbala kommunikationen på avdelningen. Syftet är även att genom tecken som stöd, ge varje individ på avdelningen möjlighet att kunna kommunicera även om förmågan att kommunicera verbalt inte finns. Även möjlighet att kunna ta till sig information från omgivningen genom tecken. Genom tecken som stöd som komplement eller alternativ till den verbala kommunikationen vill vi ge barnen förutsättningar att känna sitt eget värde genom att kunna förmedla val, åsikter, och tankar med hjälp av tecken samt möjlighet att kunna förmedla behov och upplevelser och på så sätt få känna delaktighet i den sociala kontext som förskolan är samt möjlighet att påverka sin situation.
Mål - Se läroplansmål längre ner i planeringen
Vi vet att barnen utvecklas gentemot målen när vi ser barn som:
Använder sig av tecken som stöd i vår verksamhet
Visar förståelse för tecken som omgivningen använder
Metod - Vi pedagoger på avdelningen kommer använda oss av tecken som stöd så mycket och så ofta vi kan, i takt med att vi lär oss. Vi kommer använda tecken i alla situationer, även det i takt med att vi lär oss. Bildstöd (bild på hur tecknet tecknas samt en bild på tecknets betydelse) kommer sättas upp i miljön på avdelningen, som stöd, påminnelse och inspiration för både barn och pedagoger. Bildstöden sätts upp i den miljön de används mest. Tex tecken för mat vid borden barnen intar måltider.
Barnen kommer uppmuntras att använda sig av tecknen och pedagogerna skapar meningsfulla situationer som barnen själva får använda sig av tecken de lärt sig, som till exempel vid måltider, i sånger, vid påklädning, i omsorgsituationer samt i lekar. Pedagogerna uppmuntrar och bjuder in till en miljö där tecken som stöd uppmuntras och lyfts! Styra lekar och uppdrag i samlingar kommer även vara en metod. Vi kommer bjuda in vårdnadshavare i arbetet genom veckans tecken. Varje vecka sätts ett tecken (med bildstöd) upp i avdelningens hall, för vårdnadshavare att ta del av.
Förutsättningar - Ingen sluttid, ett arbete som kommer pågå varje termin men följas upp och utvecklas/revideras terminsvis. Projektet är för alla barn på avdelningen och kommer ske dagligen.
Dokumentation -Projektet dokumenteras via unikum
Förberedelser, Bildstöd på avdelningen. App till ipad och telefoner för att enkelt kunna kolla upp tecken.
Uppföljning och reflektion (med värderande inslag).
sker tillsammans med barnen, samt mellan pedagogerna under avdelningsmöten, personalmöten och utvärderingsdagar.
Hur har arbetet varit?
Pedagogernas upplevelser.
Barnens upplevelser.
Hur utmanar vi barnen? Hur inspirerar vi barnen?
Något vi kan göra på ett annorlunda sätt?
Hur går vi vidare? - reviderad planering
Vilka förändringar kan vi se hos barnen?
Har förståelsen hos barnen förändrats? Tankar, förmågor, samarbete/samspel?
Koppla till läroplanen
Koppla till målkriterierna, vad blev resultatet? förutsedda och oförutsedda utfall
Barnen utvecklas gentemot målen genom att...
Läroplan (5)
respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och
barnen får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde,
förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,
intresse för och förmåga att uttrycka tankar och åsikter så att de kan påverka sin situation,
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter